SUA vor investi peste 200 de milioane de dolari pentru a renova sau moderniza anumite instalatii din Europa - intre care si baze aeriene - care vor fi utilizate de Forta Aeriana a SUA, in principal pentru a directiona intariri ori a stoca material in vederea "descurajarii" unei agresiuni rusesti, reiese din bugetul pe 2018 al Pentagonului. Aceste cheltuieli (214,2 milioane de dolari, in total, pentru anul fiscal 2018, care a inceput din 1 octombrie 2017) sunt parte a "Initiativei Europene de Descurajare" (fosta "Initiativa Europeana de Linistire"), potrivit Rador care citeaza RTL.

Fondurile vor permite renovarea ori modernizarea anumitor aerodromuri - cum sunt Amari (Estonia), Sliac si Malacy (Slovacia), Lielvarde (Letonia), Kecskmet (Ungaria) sau Campia Turzii (Romania), dar si Keflavik (Islanda). Aproape o treime din suma (67 milioane de dolari) va fi rezervata pentru "Instalatia de Depozitare din Regiunea Centrala", un depozit logistic aflat la Sanem, in Luxembourg. Aceasta baza va gazdui Escadronul al 86-lea de Intretinere a Echipamentului al Fortei Aeriene a SUA si va servi la proiectarea fortelor.

Armata SUA [fortele terestre - n.trad.] a decis la randul ei, in urma anexarii peninsulei ucrainene Crimeea de catre Moscova si a tensiunilor cu Rusia, sa reactiveze o serie dintre depozitele sale abandonate dupa sfarsitul razboiului rece, din Belgia, Olanda si Germania. De remarcat ca la cel din Zutendaal (Limbourg), unde se vor depozita materiale militare conventionale ale NATO, vor fi create 150 de locuri de munca. El trebuie sa devina deplin operational pe 1 mai.