Furtuna Eleanor, a patra din acest sezon care se abate asupra Europei de Vest, cu rafale de vant de pana la 160 de kilometripe ora, a cauzat mai multe accidente miercuri, omorand o persoana in Franta si perturband traficul aerian si feroviar, relateaza News.ro.

Furtuna Eleanor s-a abatut asupra Europei de VestFoto: Captura YouTube

Rafale violente de vant si vijelii insotite de ploi au maturat Anglia, Irlanda, Elvetia, Germania, Belgia, Olanda, coastele spaniole si Franta, unde un schior a fost ucis de un arbore care a cazut peste el, in statiunea alpina Morillon, iar alte 15 persoane au fost ranite, dintre care patru grav.

"Am constatat ca ploi puternice au loc in sudul Regatului Unit, insotite de grindina, tunete si fulgere, care au trezit oamenii", a anuntat meteorologul Becky Mitchell.

Ilustrand violenta rafalelor, doua trambuline au fost luate pe sus si au aterizat pe o cale ferata in orasul Aylesbury, la nord-vest de Londra.

"Este deja incredibil ca o trambulina a putut literalmente sa zboare in aer pana la calea ferata, dar doua...", a exclamat Mark Killick, de la reteaua feroviara engleza.

Zboruri anulate

Din cauza rafalelor deosebit de intense - de pana la 163 de kilometri pe ora in Elvetia vorbitoare de franceza si de 147 de kilometri pe ora in nordul Frantei -, traficul aerian a fost perturbat in mai multe tari.

Pe Aeroportul Paris-Charles de Gaulle, 60% dintre zboruri au fost intarziate la plecare, intre orele locale 7.15 (8.15, ora Romaniei) si 9.00 (10.00, ora Romaniei), iar o treime la sosire.

"La Paris si Roissy, in 2010, cu faimoasa furtuna Xynthia, s-au mai inregistrat valori atat de puternice (...). De opt ani nu am mai avut rafale atat de puternice in Ile-de-France", a subliniat Frederic Nathan, un meteorolog de la Meteo-France.

Cel putin 252 de zboruri au fost anulate pe Aeroportul Amsterdam-Schipol, iar Olanda a fost maturata de rafale de vant de pana la 130 de kilometri pe ora. O persoana care se plimba a fost ranita, in centrul tarii, de un arbore care s-a prabusit.

Traficul aerian a fost suspendat timp de mai multe ore pe aeroporturile de la Basel Mulhouse si Strasbourg.

Aproximativ 20 de zboruri au fost anulate la Frankfurt (Germania), iar perturbari erau asteptate la Zurich, in Elevetia.

Arbori cazuti, masini rasturnate

In mai multe tari traficul feroviar si rutier a fost afectat.

In Franta, circulatia pe drumurile departamentale si nationale, dar si pe reteaua ferata, a fost perturbata in mai multe regiuni, din cauza ruperii si caderii unor cabluri electrice, unor obiecte si unor arbori.

Perturbari ale traficului feroviar si autorutier au fost constatate de asemenea in Germania, unde o proba de schi de fond contand pentru Cupa Mondiala a fost anulata, la Oberstdorf (sud).

In Elevetia, unde MeteoSuisse a emis miercuri o alerta de furtuna de nivelul 3 pe o scala de 5, drumuri au fost inchise preventiv sau blocate din cauza unor inundatii, iar circulatia trenurilor a fost partial suspendata in cantonul Appenzell (nord-est).

Autostrazi au fost inchise in Anglia, din acuza caderii unor arbori si unor masini rastrunate.

Serviciile meteorologice spaniole au emis o alerta vizand coastele de nord ale tarii. In Asturias si Galicia, valuri atingeau pana la sapte metri inaltime, iar in Tara Bascilor spaniola pana la sase metri.

In Elvetia, majoritatea domeniilor schiabile si-au inchis cea mai mare parte a instalatiilor, iar in Franta statiunea Val-Thorens (Savoie) a inchis partea inalta a domeniului, vantul fiind insitit de ninsori exceptionale.

In aceste tari, pompieri si-au multiplicat interventiile - pana la 3.500 in Franta.

Sute de mii de gospodarii au fost private de electricitate, mai ales in Franta - 225.000. In Irlanda, alimentarea cu electricitate a fost restabilita in 123.000 de gospodarii, insa alte 27.000 nu aveau curent miercuri.

La Paris, Turnul Eiffel a fost inchis ca masura de securitate, din cauza vijeliilor puternice.

Furtuna se indrepta catre sud-estul tarii in Franta. Rafale de pana la 180-200 de kilometri pe ora erau asteptate miercuri dupa-amiaza si seara in Corsica.

Eleanor este a patra furtuna care afecteaza aceste tari de la inceputul lui decembrie, dupa Ana, Bruno si Carmen.