Ministrul polonez al sanatatii, Konstantyn Radziwill, nu a reusit sa rezolve problema cheltuielilor mici in ocrotirea sanatatii. Nu a reusit nici sa-i convinga pe rezidenti ca va reusi sa rezolve macar jumatate din cererile lor. A fost ca de obicei: majorari de venituri de cativa bani si speranta ca cei care fac greva si protesteaza vor pleca in cele din urma acasa. Dar nu au plecat. In schimb, devin pustii spitalele, potrivit Rador care citeaza Rzeczpospolita.pl.

In semn de protest vor munci numai atat cat prevede Codul Muncii. Nu mai mult. Ei stiu ca atat este suficient pentru ca intregul sistem sa se clatine din temelii. De ani de zile au lucrat pentru acest sistem colegii lor mai in varsta, care au fost de acord sa faca garzi in plus, pentru a-si putea plati ratele la locuinte si creditele la masini. Cei tineri nu mai vor. Si anunta lozinci revolutionare: "Nu suntem roboti.Vrem sa traim" -spun ei.

Situatia nu poate fi rezolvata cu cateva bancnote. Rezidentii au inventat o forma de protest, care este deosebit de dureroasa pentru majoritatea aflata la putere in Polonia. Nu este vorba numai de ministrul Radziwill. In interviul dat pentru "Rz" de unul din liderii Acordului Rezidentilor OZZL, acesta spune: "Cei de la putere au pentru noi toti numai lozinci populiste". Si adauga ca dupa negocierile din timpul grevei foamei cu maresalul Senatului, doctorul Stanislaw Karczewski, a vrut sa plece din tara, atat au fost de jalnice negocierile.

Partidul Lege si Justitie (PiS) nu va putea fugi de aceasta raspundere. Sau majoritatea guvernamentala se va ocupa de ocrotirea sanatatii, sau va avea in anul 2018 o problema teribil de periculoasa. Fara sansa de reanimare.