Atributiile presedintelui Republicii Moldov, Igor Dodon, privind numirea noilor ministri au fost suspendate marti de catre Curtea Constitutionala, relateazadeschide.md. Acestea vor reveni presedintelui Parlamentului Andrian Candu sau prim-mininstrului Pavel Filip, potrivit deciziei de astazi a Curtii Constitutionale. Dupa decizia CC, Dodon a scris, peFacebook, ca membrii CC au acceptat sa "joace" asa cum le dicteaza guvernarea democrata si ca "sunt iarasi incalcate grav procedurile legale".

Igor DodonFoto: Publika.md

"Curtea Constitutionala a devenit ostatica propriilor decizii neinspirate, a precedentelor pe care le-a creat. Este evident pentru toata lumea ca membrii CC au acceptat sa "joace" asa cum le dicteaza guvernarea democrata. Acum CC este nevoita sa ia in continuare decizii controversate, la limita legii si dincolo de limita bunului simt. Era de asteptat ca CC va repeta trucul politic din 17 octombrie, cand Presedintele tarii a fost suspendat, pentru a fi investit in functie ministrul apararii Sturza", a scris Dodon, pe Facebook.

Presedintele Republicii Moldova sustine ca din nou sunt incalcate grav procedurile legale si ca, in mod normal, la CC trebuia sa se adreseze Guvernul prin hotarare de Guvern sau Parlamentul prin hotararea Parlamentului, dar s-au adresat prin sesizarea catorva deputati.

"Deci guvernarea a ales calea simplista si abrupta, o cale injositoare chiar si pentru ministrii propusi. Acesti ministri intra in Guvern pe usa din spate, fiind lipsiti de legitimitatea si credibilitatea cuvenite. Prin decizia de azi, CC a trecut definitiv in zona gri a democratiei si a statului de dept. Curtea si-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil, nu de organ constitutional. Este o cadere dezonoranta si regretabila pentru un stat care se vrea democrat. Cit priveste pozitia mea, am decis sa nu cedez, decit sa explic apoi ani de zile de ce am numit in functie o garnitura de ministri compromisi. Iar partea buna in toata aceasta chestiune este ca guvernarea se compromite din nou in ochii cetatenilor. Ceea ce o va dezavantaja mult in acest an electoral", a mai scris Dodon.

Igor Dodon a semnat demisiile mai multor ministri din Guvernul Filip, dupa ce Partidul Democrat a decis sa faca anumite remanieri in acest sens. Dar, apoi, s-a opus sa semneze decretele de numire in functie a noilor ministri. Ca urmare, PDM a apelat la CCM, cerand sa fie constate circumstante ce justifica interimatul functiei de presedinte al R. Moldova.

La mijlocul lunii octombrie, Curtea Constitutionala a statuat ca presedintele Republicii Moldova are dreptul sa verifice daca un candidat propus de prim-ministru corespunde functiei, insa nu are drept de veto in raport cu propunerea premierului.

Refuzul deliberat al presedintelui tarii de a-si indeplini obligatia constitutionala - constand in a da curs propunerii repetate a prim-ministrului - constituie o incalcare grava a obligatiilor sale constitutionale si poate fi considerat o situatie in care presedintele este in imposibilitate de a-si exercita atributiile.

Interimatul, intr-un asemenea caz, este asigurat de presedintele Parlamentului sau de prim-ministru.

In felul acesta, la sfarsitul lunii octombrie, a fost numit in functie ministrul Apararii, Eugen Sturza. Decretul de numire a fost semnat, atunci, de Andrian Candu, dupa ce Curtea Constitutionala a suspendat atributiile lui presedintelui Dodon.