Peste 50 de palestinieni au fost raniti vineri in Fasia Gaza si Cisiordania ocupata, in urma tirurilor soldatilor israelieni intervenite in timpul unor noi manifestatii impotriva deciziei americane de a recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului, scrie AFP, care citeaza surse medicale.

Confruntarile in diferite sectoare ale Fasiei Gaza s-au soldat cu 40 de raniti, dupa ce armata israeliana a folosit gloante reale. Patru raniti sunt in stare grava, potrivit lui Ashraf al-Qodra, purtator de cuvant al ministerului Sanatatii al Hamas, organizatie la putere in Gaza.

Hamas si aliatul sau Jihadul islamic au cerut vineri o "zi de manie" ca si in precedentele zile de vineri, pentru a denunta decizia presedintelui american Donald Trump in ceea ce priveste Ierusalimul.

In Cisiordania ocupata, confruntarile s-au soldat cu 16 raniti, dintre care sase cu gloante reale si restul cu gloante de cauciuc, potrivit ministerului Sanatatii al Autoritatii palestiniene.

Un purtator de cuvant al armatei israeliene a declarat ca 500 de manifestanti au ars cauciucuri, au aruncat cu sticle incendiare si pietre spre soldati in circa 30 de zone din Cisiordania. In Fasia Gaza, acesta a vorbit despre 2.000 de manifestanti.

Armata israeliana a efectuat de asemenea, vineri, raiduri aeriene in Fasia Gaza la cateva ore dupa tiruri de rachete, primele in ultimele zece zile din enclava palestiniana din sudul Ierusalimului.

Doua rachete au fost interceptate iar o a treia a cazut in teritoriul israelian intr-o zona locuita in apropiere de Gaza, provocand doar pagube materiale.

Dupa anuntul facut de Donald Trump, 12 palestinieni au fost ucisi si cateva sute raniti in urma confruntarilor cu fortele de ordine israeliene.