"In Serbia si Muntenegru, state considerate candidate sigure pentru urmatorul val de extindere a Uniunii Europene, mult mai putini cetateni doresc aderarea la UE, decat in alte state ale regiunii, cum ar fi Albania, care in mod gresit este tinuta la sfarsitul listei cu statele candidate la UE" - a apreciat fostul sef al diplomatiei franceze, Bernard Kouchner, intr-un articol publicat de EUobserver si preluat de Rador.

Kouchner mentioneaza ca presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, la trei ani dupa preluarea mandatului vorbeste in sfarsit despre extinderea UE. "Indiferent care ar fi motivul - depasirea crizei globale, imbunatatirea situatiei economice sau Brexit - Juncker considera ca a venit momentul sa imparta bilete de intrare, dar doar doua si acestea nu sunt pentru statele nerabdatoare sa fie primite in UE" - apreciaza Kouchner, adaugand ca in Serbia si Muntenegru aderarea la UE ramane in continuare o problema controversata, desi in prezent aceste state sunt considerate drept principalele candidate pentru viitorul val de extindere al UE., potrivit agentiei sarbe BETA.

"Liderii lor au merite pentru progresul realizat, dar adevarul este ca exista state in Balcanii de Vest care merita la fel de mult sa adere la UE si de importanta capitala este faptul ca in celelalte state exista mai mult entuziasm pentru aderare" - considera Kouchner si adauga ca la Bruxelles "se vorbeste" ca Muntenegru si Serbia sunt cele mai bune candidate, deoarece sunt "cele mai inclinate sa-si schimbe optiunea europeana si sa treaca de partea Moscovei".

"Personal, nu consider ca acesta este un motiv. In afara de petrol si rachete, Rusia nu are multe de oferit. Chiar daca acesta este adevarul, nu cred ca este un motiv intemeiat pentru a se refuza aderarea altor state" - explica Kouchner, dand exemplul Albaniei, unde sondajele de opinie demonstreaza constant ca 80% din populatie doreste aderarea la UE.

"Acolo unde exista consens privind aderare, reformele politice si institutionale sunt aplicate mai usor" - considera Kouchner si propune ca UE sa transmita un semnal clar albanezilor ca interesul lor pentru UE conteaza. Kouchner subliniaza ca in Macedonia cea mai mare parte a populatiei doreste aderarea la UE, ceea ce nu este cazul in Serbia, iar in Kosovo 90% din locuitorii sai doresc integrarea europeana. "Din pacate, nu cred ca dorinta lor se va implini in curand, deoarece Serbia si cinci state membre UE refuza sa recunoasca independenta Kosovo. UE trebuie sa fie proactiva si sa incurajeze Ciprul, Grecia, Romania, Slovacia si Spania sa accepte inevitabilul si sa recunoasca suveranitatea Kosovo" -apreciaza Kouchner, fost emisar special ONU in Kosovo si fost sef UNMIK, potrivit Rador care citeaza BETA.