Craciunul Marinei de razboi britanice a fost petrecut in stare ridicata de alerta din cauza prezentei "in apele de interes national" a patru unitati ale marinei de razboi rusesti in intervalul sambata-luni, a confirmat ieri ministrul apararii al guvernului de la Londra, Gavin Williamson, potrivit rador care citeaza Diario de Noticias.

Intr-un rastimp de 48 de ore, patru unitati navale rusesti s-au aflat aproape de coastele britanice sau de apele lor teritoriale. Londra, a carei relatie cu Moscova se afla intr-un punct scazut, considera ca aceasta prezenta este provocatoare.

Miscarea unitatilor navale rusesti a fost caracterizata ca o "crestere neobisnuita" de catre un purtator de cuvant al marinei de razboi britanice, mentionand ca nivelul de activitate navala a Rusiei a fost fara precedent de la sfarsitul razboiului rece, adica de peste 25 de ani. Printre navele rusesti care s-au apropiat de coasta britanica a fost una dintre cele mai recente unitati, fregata Amiral Gorskov, care este in faza de pregatire operationala, si o nava specializata in razboiul electronic si in strangerea de informatii. Prezenta navelor rusesti a mobilizat fregatele HMS St. Albans, care face parte forta de reactie rapida, si vasul de patrulare HMS Tyne. I

n declaratiile facute ieri, Gavin Williamson a dat asigurari ca "britanicii nu se vor lasa niciodata intimidati in momentul apararii tarii noastre, a poporului nostru si a interesului nostru national". Detinatorul portofoliului apararii britanice a subliniat ca nu va ezita sa apere "apele noastre teritoriale" sau ca nu va pactiza "cu vreo forma de agresiune".