Din cauza ingrijorarii provocate de extinderea influentei Rusiei, Congresul SUA a solicitat sefului Pentagonului, James Mattis, sa pregateasca o analiza privind cooperarea militara a fiecarui stat din Balcanii de Vest cu Rusia. Mattis trebuie sa prezinte raportul Comisiilor de aparare si de politica externa din ambele camere ale Congresului SUA - informeaza Vocea Americii, precizand ca este vorba de Serbia, Bosnia-Hertegovina, Kosovo si Macedonia, citeaza Rador.

Congresul SUA solicita o lista detaliata a "armamentului rusesc si a echipamentelor militare donate de Rusia sau achizitionate de statele din Balcanii de Vest din Rusia din 2012 si pana in prezent". De asemenea, raportul trebuie sa prezinte fiecare prezenta a fortelor de securitate din statele balcanice la instruiri sau exercitii militare organizate cu Rusia si lista tuturor acorduril

or de cooperare militara dintre Rusia si fiecare stat din Balcanii de Vest. Obiectivul este ca SUA sa aiba o "perspectiva a cooperarii dintre fiecare stat din Balcanii de Vest cu Federatia Rusa, cooperare care ar putea afecta interesele de securitate ale SUA, NATO si ale fiecarui stat membru NATO care se invecineaza cu un stat din Balcanii de Vest".

Raportul trebuie sa analizeze si cooperarea in domeniul securitatii dintre fiecare stat din Balcanii de Vest cu SUA, inclusiv lista armamentului si echipamentelor americane, precum si tehnologii americane achizitionate de aceste state din SUA din 2012 pana in prezent.

De asemenea, Congresul SUA doreste informatii privind participarea fortelor de securitate din aceste state la exercitii si instruiri organizate de SUA, privind acordurile de securitate incheiate intre aceste state si SUA si o evaluare a colaborarii in domeniul securitatii dintre aceste state si NATO, potrivit Rador.