Aleksei Navalnii, liderul Opozitiei ruse, a facut un apel public pentru proteste masive in toata Rusia pe 28 ianuarie, transmite Reuters. Navalnii, care a fost impiedicat de autoritati sa candideze la alegerile prezidentiale din martie impotriva lui Putin, le cere rusilor sa sustina prin proteste boicotarea prezidentialelor.

Alexei NavalniiFoto: Agerpres/AP

Comisia electorala centrala din Rusia a decis marti, prin vot, ca lui Alexei Navalny sa i se interzica sa participe la alegerile prezidentiale de anul viitor pe motiv ca acesta are o condamnare penala. Navalnii, 41 de ani, a fost retinut de trei ori anul acesta si pus sub acuzare pentru organizarea, in mod repetat, de mitinguri si manifestatii publice.

Comisia Europeana a criticat dur decizia autoritatilor ruse, iar societatea civila din Occident a denuntat decizia autoritatilor drept o incalcare a drepturilor cetatenesti.

Navalnii este unul dintre putinii opozanti ai lui Putin intr-o tara in care ziaristi si politicieni de opozitie au fost batuti, incarcerati sau chiar asasinati in ultimii ani pentru indrazneala de a chestiona deciziile liderului de la Kremlin.