Uniunea Europeana sustine ansamblul de reforme pentru Natiunile Unite prezentat de secretarul general al organizatiei, Antonio Guterres. Intr-un interviu acordat in exclusivitate ONU News, reprezentantul Uniunii Europene la Natiunile Unite de la New York a declarat ca organizatia trebuie sa-si accelereze procesul de schimbare, potrivit Rador.

Mijloace

Joao Manuel Vale de Almeida a afirmat ca este necesar sa se concentreze asupra agendei politice a ONU pentru a infaptui reformele necesare. "Vorbim despre Obiectivele Dezvoltarii Sustenabile, vorbim despre chestiunea schimbarilor climatice. Vorbim, asadar, inainte de orice, despre a face ceea ce este necesar sub aspect politic si despre a pune toate mijloacele Natiunilor Unite in slujba acestor obiective globale. In al doilea rand: sa reformeze structurile astfel incat acestea sa poata fi mai productive si capabile sa contribuie la aceste obiective".

Ambasadorul Uniunii Europene considera ca exista imbunatatiri care pot fi introduse in sistemul de dezvoltare al ONU si, de asemenea, conducerii in privinta administrarii organizatiei.

Dezbatere

"Intr-o serie de domenii, in domeniul pacii si securitatii, de asemenea, exista cu siguranta o modalitate mai buna de a face ceea ce face astazi intr-un mod mai eficient. Secretarul general are idei interesante pe care le-a pus in dezbatere. Si noi credem, cele 28 de state membre, eu insumi, suntem pe deplin angajati in aceasta dezbatere, pentru a ajunge la un consens cat mai curand posibil, deoarece lumea nu asteapta Natiunile Unite". Reforma Natiunilor Unite este una dintre prioritatile secretarului general, Antonio Guterres.

In cursul unui eveniment destinat ambasadorilor din septembrie el a subliniat provocarile asociate cu birocratia organizatiei si a declarat ca scopul reformei este reprezentat de oamenii pe care ONU ii slujeste. Potrivit secretarului general, una dintre schimbari este transformarea sistemului de dezvoltare al Natiunilor Unite intr-o operatiune mult mai orientata spre oameni si spre teren, care sa ajute tarile mai bine prin Agenda 2030 pentru o dezvoltare sustenabila.