Fostul presedinte peruan Alberto Fujimori le-a cerut, marti, iertare celor pe care i-a dezamagit prin actele comise in perioada in care a condus tara, relateaza News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fujimori, aflat in spital, a postat pe Facebook un filmulet prin care ii multumeste presedintelui Pedro Pablo Kuczynski pentru ca l-a gratiat si isi cere scuze in fata celor pe care i-a dezamagit.

"Sunt constient ca rezultatele din timpul guvernului meu au fost, in parte, primite bine, dar recunosc si ca pe alti compatrioti i-am dezamagit. Le cer iertare acestora din toata inima", a spus Fujimori.

Peste 5.000 de peruani au manifestat luni seara la Lima, in ciuda sarbatorilor de Craciun, pentru a denunta gratierea acordata fostului presedinte Alberto Fujimori si au cerut demisia actualului sef de stat, pe care-l acuza ca a negociat politic aceasta masura.

Alberto Fujimori, fost presedinte al Peru intre 1990 si 2000, condamnat la inchisoare pentru incalcarea drepturilor omului, a fost gratiat duminica de Pedro Pablo Kuczynski.

Pe parcursul celor doua mandate ale sale, Fujimori a fost criticat in urma masurilor fiscale adoptate, pentru cenzurarea presei si pentru folosirea fondurilor guvernamentale in a-si sustine campaniile electorale. El a fost acuzat ca s-a folosit de serviciul secret de inteligenta condus de Vladimiro Montesinos pentru a-si intimida si spiona rivalii.

In noiembrie 2000, el a plecat in Japonia, tara natala a parintilor lui, unde a trait timp de cinci ani in autoexil. Intr-o incercare de a-si resuscita cariera politica, el a venit in Chile, in noiembrie 2005, unde a fost arestat la cererea autoritatilor peruane.

In 2007, Fujimori a fost acuzat si condamnat la sase ani de inchisoare pentru mita si abuz de putere. In 2009, el a primit inca 25 de ani de inchisoare pentru abuzuri privind drepturile omului comise in timpul mandatului sau.