Presedintele Elvetiei: Un referendum privind relatia cu UE ar fi util
Frictiunile dintre Elvetia si UE, organizatie din care 'Tara Cantoanelor' nu face parte, s-au agravat in contextul in care Marea Britanie isi negociaza iesirea din blocul comunitar in urma referendumului din iunie 2016 si incearca sa aiba un nou parteneriat cu Uniunea Europeana.
Discutii cu privire la securizarea unui nou 'tratat-cadru' care sa guverneze relatiile dintre UE si Elvetia s-au desfasurat pentru o anumita perioada, Bruxelles-ul dorind sa inlocuiasca peste 100 de acorduri bilaterale semnate cu partea elvetiana. Insa relatiile dintre Berna si Bruxelles s-au racit in aceasta saptamana dupa ce UE a acordat Bursei de Valori a Elvetiei doar un acces limitat la blocul comunitar, ceea ce a atras amenintari cu masuri de retaliere din partea Bernei.
''Calea bilaterala este importanta. De aceea, trebuie sa ne clarificam relatia cu Europa. Trebuie sa stim in ce directie vom merge. De aceea un referendum fundamental ar fi util'', a declarat Doris Leuthard pentru publicatia elvetiana Sonntags Blick.
Leuthard a adaugat ca unele tari din UE considera similare cazurile Elvetiei si Marii Britanii, in timp ce alte state membre doresc sa-si consolideze propriile centre financiare pe seama Elvetiei. In opinia sa, presiunile externe nu vor contribui la un climat favorabil in Elvetia in legatura cu un potential tratat (cu UE)

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
a. Nu explica bine situatia reala. UE s-a saturat de nenumaratele amanari pentru ratificarea tratatelor bilaterale, Elvetia dorind evitarea discutiilor cu Ue si preferand aranjamente individuale. De ani de zile se tot lungesc discutiile iar rezultatele nu se vad. Scandalul in Elvetia a pornit de la faptul ca s-a acordat bursei din Zurich un an pentru a rezolva accesul la piata financiara UE, aceasta dupa ani de discutii.
b. Presedinta Elvetiei, Doamna Leuthard, nu gaseste o solutie si atunci ca de obicei, cauta scaparea prin amenintarea cu un referendum! Adica trimite poporului responsabilitatea gasirii unei solutii in care timp ea a parasit de mult guvernul!
Declanșând un referendum, un grup de cetățeni poate contesta o lege adoptată de Parlament, dacă adună 50.000 de semnături în termen de 100 de zile. Dacă se întâmplă aceasta, se planifică referendumul național în care alegătorii decid cu majoritate simplă dacă acceptă sau resping legea. De asemenea, referendumul federal poate fi invocat de conducerea a opt cantoane împreună .
La fel, dreptul la inițiativă constituțională federală permite cetățenilor să propună un amendament constituțional ce urmează a fi supus votului național, dacă se strâng 100.000 de semnături în termen de 18 luni .
Parlamentul poate suplimenta amendamentul cu o contrapropunere, alegătorii trebuind să indice pe buletinul de vot ce variantă preferă sau dacă le acceptă pe ambele. Amendamentele constituționale, fie că au fost introduse prin inițiativă populară sau de Parlament, trebuie acceptate de o dublă majoritate, a votului național popular și a votului cantonal.
Aveti dreptate, insa asta aduce 'minusuri'...
Imi doresc sa NU va descurajati!
Desi unitatea europeana este un lucru absolut esential in conditiile geopolitice ale zilei de astazi, cred ca tensiunile aparute in interiorul UE, precum problemele cu grupul Visegrad, dar si cu state ce nu se afla(nu se vor mai afla) in uniune, precum Marea Britanie, mai nou Elvetia, sunt cu totul contra-productive.
Sustin complet ideea de Europa unita, insa din pacate se pare ca actuala forma de guvernare a acesteia, tripleta consiliu-comisie-parlament, are nevoie de unele schimbari radicale, intrucat de ceva timp a inceput sa esueze tot mai des.
Desi nu aplaud sub nicio forma apropierea de Rusia a grupului Visegrad, nu trebuie sa facem greseala de a nu recunoaste ca unele dintre plangerile acestora legate de migratie sunt justificate. In aceeasi nota, U.E. nu ar trebuie sa se grabeasca sa respinga acuzele aduse de sustinatorii campaniei Brexit, care au criticat lipsa de democratie autentica a uniunii.
Daca vrea sa supravietuiasca, uniunea trebuie sa caute sa se reformeze.
Ceea ce ati scris este o scurta analiza FOARTE CORECTA, insa situatia in Europa pare a fi scapat TOTAL de sub control.
Totusi, pentru a ZAMBI un pic, eu propun o PRIMA schimbare de "IMAGINE" pe care trebuie sa o faca Frederica Mogherini [caci ea se ocupa de Afacerile Externe ale EU], si anume: SA-SI FACA O BARBA!!
M-am gandit la aceasta 'solutie' caci dansa este ORICUM foarte sensibila la TOTI BARBOSII din Iran, Irak, Hamas, Hezbollah, etc. - si astfel SE CLARIFICA si relatia dintre cei CARE PROVOACA IMIGRATIA in Europa, si CEI CARE RECEPTIONEAZA - cu bratele deschise NOII veniti