Un grup de 162 de persoane "vulnerabile" care se aflau intr-o tabara de refugiati din Libia au sosit vineri la bordul unui avion militar in Italia, o premiera pentru aceasta tara, au anuntat Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNCHR) si guvernul italian, relateaza AFP.

"Este o zi istorica", a reactionat ministrul italian de interne, Marco Minniti, venit in intampinarea lor pe un aeroport militar din Roma.

"Pentru prima data, un coridor umanitar a fost deschis din Libia spre Europa. Este un inceput, vom continua impreuna cu UNCHR avand ca obiectiv de a combate ilegalitatea pentru a construi legalitatea", a adaugat el, potrivitAgerpres.

"Pentru prima data, am putut evacua refugiati extrem de vulnerabili din Libia pentru a-i aduce direct in Italia", si-a exprimat satisfactia intr-un comunicat trimisul special al UNCHR in Mediterana Centrala, Vincent Cochetel.

El a vorbit despre "un eveniment exceptional si o evolutie primita foarte favorabil care nu ar fi fost posibila fara marele angajament al autoritatilor italiene si sprijinul guvernului libian". "Speram ca si alte tari vor urma acelasi drum", a adaugat Vincent Cochetel.

"Multe persoane evacuate vorbesc despre mari suferinte, au fost tinute prizoniere ale traficantilor in conditii inumane", a continuat el. Cinci dintre femeile evacuate au nascut in timpul detentiei.

Refugiatii sositi vineri pe aeroportul italian sunt originari din Eritreea, Etiopia, Somalia si din Yemen. Este vorba despre familii, mame singure, minori neinsotiti sau persoane handicapate, toti avand nevoie de ingrijiri medicale si sprijin psihologic, a precizat UNCHR.

Organizatia a mai facut cunoscut ca in urmatoarele zile va avea loc un nou transport aerian, 131 de refugiati urmand sa fie evacuati din Libia in Niger.

La 15 decembrie, UNCHR a anuntat evacuarea din Libia in Niger a 51 de copii, 22 de femei si a unui barbat. Inaintea lor, 25 de refugiati au fost evacuati la 11 noiembrie, oferindu-li-se gazduire in Franta.

UNCHR cauta 1.300 de locuri pentru a instala, pana la sfarsitul lui martie 2018, refugiati provenind din Libia.