Administratia Trump ia in calcul separarea copiilor de parinti atunci cand astfel de familii sunt arestate fara acte la sosirea in Statele Unite, pentru a descuraja imigratia clandestina, scrie presa americana, care citeaza oficiali americani sub acoperirea anonimatului, arata AFP.

Departamentul american al Securitatii nationale (DHS) a "examinat schimbari de prcedura, de politica, de reglementari" pentru a lupta impotriva imigratiei clandestine si unele dintre el au fost aprobate, s-a marginit sa declare, fara alte precizari, Tyler Houlton, purtator de cuvant al DHS, pentru Washington Post.

Mai multi oficiali ai DHS, ai serviciilor de imigratie (ICE) si ai Casei Albe au evocat o propunere care vizeaza familiile.

Acum, prezenta minorilor limiteaza capacitatea serviciilor de migratie de a pastra familiile in centre de detentie. Parintii si copiii lor sunt in general eliberati rapud dupa arestare, cu obligatia prezentarii ulterioare in fata unui judecator.

Propunerea evocata de acesti responsabili vizeaza separarea de parinti, care vor putea fi astfel mentinuti in arest, in timp ce copiii ar urma sa fie incredintati serviciilor sociale.

Ideea a mai fost evocata in martie de secretarul general al Casei Albe, John Kelly, care conducea atunci Securitatea interna.

Propunerea a declansat un amplu scandal si a fost lasata de-o parte, in conditiile in care noua administratie parea sa-si fi atins obiectivul, cu o reducere record a intrarilor ilegale in Statele Unite in 2017. Arestarile la granita au crescut insa din nou, in noiembrie.