Presedintele rus Vladimir Putin a acuzat vineri caracterul "agresiv" al noii strategii de securitate nationala a Statelor Unite si a afirmat ca Rusia trebuie sa fie un "lider absolut" in crearea unei arme de noua generatie pentru a-si asigura suveranitatea, scrie AFP.

Donald Trump si Vladimir PutinFoto: Agerpres/EPA

Aceasta "strategie de aparare are fara indoiala un caracter ofensiv, daca vorbim in limbaj diplomatic. Dar daca trecem la termeni militari ea are fara indoiala un caracter agresiv", a spus Putin, intr-o intalnire cu conducerea armatei rusesti, transmisa in direct de televiziunea publica.

"Nu sunt simple cuvinte (...), este bazat pe acte concrete si pe finantare", a subliniat el.

In raportul privind strategia nationala, difuzat luni, Casa Alba a afirmat ca "Rusia incearca sa slabeasca influenta americana in lume si sa creeze diviziuni cu aliatii si partenerii nostri".

Aceasta declaratia a avut loc in conditiile in care la sfarsitul lui noiembrie Congresul american a adoptat cheltuieli militare de aproape 700 de miliarde de dolari pentru anul bugetar 2018.

In fata amenintarilor ridicate de rachetele balistice nord-coreene, parlamentarii americani au aprobat o majorare exceptionala - circa 50% - a bugetului Agentiei de aparare antirachete, care va creste de la 8,2 la 12,3 miliarde, cu scopul de a finanta noi interceptori.

Putin denunta si o multiplicare a infrastructurilor "ofensive" ale NATO si ale Statelor Unite in Europa.

"Sistemele antiracheta pot fi transformate in orice moment in sisteme de rachete cu raza medie de actiune", considera presedintele rus, in opinia caruia acest lucru "reduce net nivelul de securitate in Europa si in lume".

"Avem dreptul suveran si toate posibilitatile de a reactiona de maniera adecvata si oportuna la astfel de potentiale amenintari", a adaugat acesta.

"Fortele nucleare rusesti sunt in prezent la un nivel care permite asigurarea unei descurajari nucleare solide", a asigurat presedintele rus, facand apel la intarirea lor.