Fostul presedinte separatist catalan Carles Puigdemont, destituit de Madrid si exilat la Bruxelles, a cerut vineri sa fie ascultat de institutiile europene, la o zi dupa victoria separatistilor in alegerile din Catalonia, si s-a declarat dispus sa se intalneasca cu seful Guvernului spaniol Mariano Rajoy, insa in afara Spaniei, relateaza News.ro.

Carles PuigdemontFoto: president.cat

"Cer numai Comisiei Europene (CE) sau altor institutii sa asculte poporul catalan si nu doar statul spaniol", a declarat Puigdemont, care a fugit la Bruxelles sa nu fie arestat, scrie AFP.

Puigdemont a sustinut vineri o conferinta de presa la Bruxelles, la o zi dupa ce formatiunile separatiste au obtinut o victorie - ca numar de mandate - in alegerile regionale din Catalonia, in care victoria a fost obtinuta de Ciudadanos.

"Sunt deschis unei intalniri cu (premierul spaniol Mariano) Rajoy la Bruxelles sau altundeva in UE, dar nu in Spania", a spus el, scrie Reuters.

El s-a declarat pregatit sa se intoarca in Spania daca i se dau garantii ca poate prelua functia de viitor sef al Guvernului catalan.

Blocul lui Puigdemont, Junts per Catalunya, s-a clasat primul in tabara separatista, devansand Stanga Republicana (ERC).

Impreuna, cele trei formatiuni separatiste - Junts per Catalunya, ERC si CUP - dispun de o majoritate ca numar de mandate in noul Parlament al Generalitatii.

Puigdemont s-a autoexilat la Bruxelles la sfarsitul lui octombrie, dupa ce Mariano Rajoy l-a demis din functie in Guvernul catalan, in urma referendumului de la 1 octombrie si proclamarii unilaterale a unei "republici catalane".

"Reteta lui Mariano Rajoy nu functioneaza, asa ca trebuie sa gasim noi cai, o solutie politica la criza noastra", a spus Puigdemont vineri, scrie DPA.

Madridul a renuntat la mandatele europene de arestare emise pe numele lui Puigdemont si a patru fosti ministri care au fugit impreuna cu el in Belgia, insa ei sunt in continuare inculpati si risca sa fie arestati la intoarcerea in tara.

Catalonia, o regiune bogata situata in nord-estul Spaniei, cu o cultura si o limba distincte de restul tarii, a fost condusa pana de curand de Guvernul lui Puigdemont, care a initiat un proces de secesiune esuat, in urma referendumului de autodeterminare.

Declararea unilaterala a independentei a declansat o criza constitutionala, iar Guvernul conservator al lui Rajoy a plasat regiunea sub tutela, a demis Guvernul si a destituit Parlamentul regionale, pentru a convoca alegerile de joi,.

Aceste alegeri de joi deschid "o noua era" in Catalonia, a apreciat Puigdemont vineri, scrie The Associated Press.

"Recunoasterea realitatii este vitala, daca vrem sa gasim o solutie", a apreciat el.

Rajoy exclude independenta Cataloniei.