Guvernul japonez a aprobat un buget record pentru aparare, fiind inclusi bani pentru un costisitor sistem de aparare cu rachete si arme care ar putea fi folosite in lovituri preventive contra Coreei de Nord, scrieGuardian.

Bugetul de 5.190 miliarde de yeni (46 miliarde de dolari) este cu 1,3% mai mare decat cel anterior, fiind consemnata astfel a sasea crestere consecutiva din timpul mandatului lui Shinzo Abe.

Phenianul a lansat doua rachete deasupra Japoniei anul acesta iar alte cateva au cazut in zona economica exclusiva de 200 de mile nautice. In septembrie Coreea de Nord a amenintat ca “va scufunda in mare Japonia” cu o bomba nucleara dupa ce Tokyo SI washingtonul au fortat o noua runda de sanctiuni ONU importiva regimului Kim Jong Un.

Oficiali din domeniul apararii au spus ca Japonia are nevoie sa isi imbunatateasca dramatic si rapid apararea cu rachete ca raspuns la dezvoltarea rapida a a programului nuclear si de rachete al Phenianului.

Noul buget, care va trebui aprobat de parlament, vine la cateva zile dupa ce Japonia a spus ca va cumpara sistemul de aparare cu racheta Aegis Ashore de la americani pentru a-si imbunatati capacitatea de a depista si distruge rachetele nord-coreene.