Comisia Europeana a comunicat miercuri ca in ultimele luni legaturile cu Washington sunt tot mai frecvent legat de problema reciprocitatii vizelor, insa a insistat pentru progrese imediate. Statele Unite continua sa solicite vize pentru cetatenii din Bulgaria, Croatia, Cipru, Polonia si Romania, potrivit Rador care citeaza Mediapool.

In ultimii doi ani si jumatate, numarul cazurilor in care lipseste reciprocitatea s-a redus semnificativ. Recent s-a obtinut o reciprocitate deplina privind vizele in relatia cu Canada, dupa ce tara a ridicat cerintele de viza pentru cetatenii romani si bulgari, de la 1 decembrie, subliniaza Comisia, citata de BTA. Aceasta adauga ca deja toti cetatenii UE calatoresc fara vize in Australia, Bahrain si Japonia.

Astfel, SUA raman singurul stat din lista tarilor fara regim de vize cu UE, care solicita vize pentru anumiti cetateni ai Uniunii. Comisarul european pentru migratie, afaceri interne si cetatenie, Dimitris Avramopoulos, a spus ca reciprocitatea deplina cu Canada privind vizele arata ca eforturile diplomatice si angajamentele durabile dau rezultate. Impreuna cu cele cinci state afectate din UE vom continua sa actionam in acelasi mod cu SUA.

Suntem decisi sa facem tot ce ne sta in putere, pentru ca toti cetatenii UE sa poata calatori fara vize. Este necesar un progres imediat si ne asteptam ca partenerii nostri americani sa lucreze in stransa legatura cu noi, pentru a se da un imbold acestui proces, a adaugat el, citat intr-un comunicat al Comisiei Europene. In ultimele sapte luni, legaturile cu SUA, la nivel politic si tehnic sunt tot mai frecvente.

Comisia, deocamdata, nu intentioneaza sa recomande sa se revina partial la regimul de vize pentru cetatenii Statelor Unite, pentru ca acest lucru ar fi contraproductiv. Aceasta pozitie poate fi examinata in functie de evolutiile viitoare, precizeaza Comisia Europeana, potrivit Rador.