Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a indemnat joi pe omologul sau american Donald Trump sa revina "fara intarziere" asupra deciziei sale de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului, dupa ce ONU a condamnat aceasta masura intr-o rezolutie drept "nula si neavenita", relateaza news.ro care citeaza AFP.

"Primim cu mare placere sustinerea zdrobitoare a Adunarii Generale a ONU fata de o rezolutie istorica cu privire la Ierusalim", a declarat Erdogan intr-un mesaj postat pe Twitter.

"Asteptam de la Administratia Trump sa revina fara intarziere asupra deciziei sale regretabile, a carei ilegitimitate a fost clar stabilita" prin acest vot, a adaugat seful statului turc.

Adunarea Generala a ONU a validat, cu o larga majoritate, o rezolutie care condamna recunoasterea de catre Washington, pe 6 decembrie, a Ierusalimului drept capitala Israelului.

Dintre cele 193 de tari membre ONU, 128 au votat "pentru" aceasta rezolutie, noua au votat "impotriva", iar 35 de tari s-au abtinut. Alte 21 de tari nu au luat parte la vot.

Un fervent aparator al cauzei palestiniene, Erdogan este unul dintre cei mai vehementi critici ai deciziei lui Trump de a desemna Orasul Sfant capitala Israelului.

Inaintea scrutinului de la ONU, Erdogan l-a criticat dur pe Trump, pe care l-a acuzat ca vrea sa "cumpere" voturi, dupa ce acesta a amenintat cu o reducere a ajutoarelor financiare acordate tarilor care ar vota in favoarea rezolutiei.

￯Domnule Trump, nu veti reusi sa cumparati vointa democratica a Turciei pe dolari", a lansat seful statului turc.

Acest dosar a provocat totodata frictiuni diplomatice intre Turcia si Israel, doua tari care si-au normalizat relatiile anul trecut, dupa sase ani de raceala.

Israelul a anexat partea de est a Ierusalimului, pe care a cucerit-o in timpul razboiului din 1967, apoi a adoptat o lege, in 1980, prin care a facut din Orasul Sfant capitala sa "indivizibila".

Aceasta anexare nu a fost recunoscuta vreodata de comunitatea internationala, iar palestinienii considera Ierusalimul de Est drept capitala viitorului lor stat.