Deputatii rusi au ratificat joi un acord care prevede extinderea instalatiilor portuare militare rusesti din Tartus, in nord-vestul Siriei, care urmeaza sa devina o baza navala permanenta a Rusiei, scrie AFP.

Acest acord semnat la Damasc in 18 ianuarie de catre Rusia si Siria si care urmeaza sa fie ratificat saptamana viitoare de senatorii rusi demonstreaza vointa Rusiei de a mentine pe termen lung o prezenta militara in Siria, in ciuda recentului anunt legat de o retragere partiala, contrazis insa de Pentagon. De notat ca joi trimisul presedintelui Putin in Siria a afirmat ca nu exista niciun motiv ca fortele americane sa ramana in Siria.

Guvernul sirian "isi da acordul catre Federatia Rusiei pentru extinderea instalatiilor portuare, precum si pentru modernizarea infrastructurilor" portului Tartus.

Textul reglementeaza intrarea navelor militare rusesti in apele teritoriale si in porturile siriene. Pana la 11 nave rusesti pot ancora simultan in aceasta baza portuara, potrivit acordului, valabil pentru 49 de ani, perioada urmata de prelungirea automata la fiecare 25 de ani, daca nu exista vreun dezacord intre parti.

Acordul va permite Rusiei si extinderea teritoriului bazei sale din Tartus cu pana la 24 de hectare.

Declansata in 30 septembrie 2015, interventia militara ruseasca in Siria pentru sustinerea fortelor presedintelui Bashar al-Assad a schimbat datele razboiului.

Presedintele Vladimir Putin a ordonat la inceputul lui decembrie retragerea unei "parti semnificative" a contingentului militar rusesc din Siria, precizand insa ca baza aeriana ruseasca din Hmeimim si cea navala din Tartus raman operationale.