In cadrul discursului rostit la postul TV NBC, Moon a declarat ca tara sa doreste reducerea tensiunii inaintea jocurilor olimpice de iarna ce se vor desfasura in Coreea de Sud, prin amanarea manevrelor militare comune. SABAH (Turcia), 20 decembrie 2017 - Presedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, sustinand ca doreste sa amane exercitiile militare comune cu SUA pentru a reduce tensiunea inaintea jocurilor olimpice de iarna pe care tara sa le va gazdui in anul 2018, a cerut Consiliului de Securitate ONU sa includa pe lista neagra 10 nave care au incalcat sanctiunile impuse Coreei de Nord de catre SUA, potrivit Rador, citat de Sabah.

Jocurile olimpice de iarna se vor desfasura in perioada 9-25 februarie, iar jocurile paralimpice in perioada 8-18 martie in Coreea de Sud. "Exista posibilitatea amanarii manevrelor militare" Moon a declarat: "Putem discuta posibilitatea amanarii exercitiilor militare comune ale Coreei de Sud si Statelor Unite. Am adresat SUA o astfel de propunere, iar acum SUA o analizeaza. Dar aceasta amanare este intrutotul legata de atitudinea Coreei de Nord".

In documentele la care Reuters a avut acces se precizeaza ca cele 10 nave a caror includere pe lista neagra a fost solicitata incarcau navele apartinand Coreei de Nord cu produse petroliere rafinate sau transportau carbune din Coreea de Nord, incalcand sanctiunile impuse Phenianului impotriva programului nuclear si programul privind rachetele nucleare. Daca nici unul din cei 15 membri ai Comitetului pentru sanctiuni impotriva Coreei de Nord din cadrul Consiliului de Securitate ONU nu va avea vreo obiectie, aceste nave vor fi incluse pe lista neagra.

Includerea pe lista neagra inseamna ca tarile vor interzice intrarea acestor nave in porturile lor. Natiunile Unite au impus Coreei de Nord un embargou asupra armelor, iar Consiliul de Securitate ONU a interzis acestei tari sa exporte carbune, textile, produse marine, fier si alte minerale. In replica la eforturile Coreei de Nord de a dezvolta focoase nucleare cu care ar putea lovi SUA, Natiunile Unite au sustinut SUA pentru inasprirea sanctiunilor aplicate Coreei de Nord.