Presedintele polonez Andrzej Duda a anuntat miercuri ca a luat decizia sa promulge doua controversate legi privind reformele judiciare care fac obiectul unei proceduri declansate cu cateva ore mai devreme de Comisia Europeana, procedura care poate conduce la sanctiuni fara precedent impotriva Poloniei, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Criticii acestor reforme - opozitia, mediile judiciare din Polonia, Comisia Europeana - considera ca ofera un control excesiv al politicului asupra puterii judiciare si contravin principiului separarii puterilor in stat.

In iulie, presedintele Duda a utilizat dreptul de veto fata de versiunea initiala a celor doua legi, dar a promulgat o a treia, tot in domeniul judiciar.

Acesta a prezentat parlamentului propriile sale proiecte, care au fost votate recent de cele doua camere ale Parlamentului.

Schimbarile pe care le-a introdus presedintele reduc controlul majoritatii parlamentare si a ministrului Justitiei asupra sistemului judiciar, dar mentin controlul general al executivului asupra justitiei.

"Caracterul democratic al sistemului judiciar este intarit" prin aceste legi, a argumentat presedintele.

Legile vizeaza Curtea Suprema si Consiliul National al Magistraturii.

Astfel, se introduce o cale de atac extraordinara care permite persoanelor care se considera victime in ultimii 20 de ani ale unor judecati nedrepte sa incerce sa obtina revizuirea deciziilor.

Se instaureaza de asemenea o camera disciplinara pentru a judeca magistratii care au incalcat legea cu scopul de a pune capat impunitatii "castei corupte" a judecatorilor, potrivit expresiei folosite de partidul la putere.

Judecatorii Curtii Supreme vor iesi la pensie la 65 de ani (fata de 70 in prezent), cu exceptia unei derogari din partea sefului statului, pentru a putea scapa de judecatorii formati in epoca comunista, dupa cum argumenteaza puterea.

Legea privind Consiliul National al Magistraturii introduce alegerea celor 15 membri de catre Parlament, in conditiile in care pana in prezent erau alesi de magistrati.