Instanta europeana ar urma sa adopte, miercuri, o decizie asteptata privind serviciul de rezervare a masinilor cu sofer - Uber pentru a clarifica daca aceasta companie americana ar trebui sa faca obiectul acelorasi reglementari impuse companiilor de taxi, scrie AFP.

Uber, care a intrat in conflict cu autoritatile din mai multe tari europene, a sustinut in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJEU) ca se considera in primul rand un serviciu online care actioneaza ca o legatura intre cei care au nevoie sa se deplaseze si soferi.

Dar, reprezentantul Uber nu l-a convins pe avocatul general al Curtii, Maciej Szpunar. Acesta din urma a estimat, in luna mai, ca "platforma electronica Uber, in timp ce este un concept inovator, in domeniul transportului" mai ales, trebuie deci sa "detina licentele si aprobarile impuse de legislatia nationala".

Uber, la randul sau, a considerat ca ar trebui sa se bazeze in principal pe regulile in vigoare pentru libertatea de a presta servicii legate de noile tehnologii informationale.

Cu toate acestea, argumentul a fost respins de avocatul general al Curtii, conform caruia Uber ofera un "serviciu mixt", mai ales in sectorul transporturilor. Compania nu poate fi considerata un simplu intermediar intre soferi si pasageri (...), este fara indoiala transportul care este principalul beneficiu si care ii confera sensul economic ", a sustinut el. in luna mai.

Potrivit lui Szpunar, normele UE privind transporturile lasa statele membre ale UE "sa reglementeze singure" activitatea Uber.

Pentru Uber, indiferent de decizia de miercuri a Curtii, aceasta "nu va schimba lucrurile in majoritatea tarilor UE, unde operam deja in conformitate cu reglementarile actuale" pentru transport, a argumentat purtatorul de cuvant al companiei, citat de AFP.

"Cu toate acestea, milioane de europeni sunt inca impiedicati sa utilizeze aplicatii ca ale noastre", a subliniat acesta.