"Nu am rugat pe nimeni sa nu demareze articolul 7, deoarece nu suntem in Europa petitionari (persoane care pretind un drept) si nu vom ruga pe nimeni sa fie de acord cu reformarea de catre noi a sistemului justitiei", a spus premierul Mateusz Morawiecki, potrivit Rador care citeaza Rzeczpospolita.

Presedintele Consiliului de Ministri a explicat la postul Radio Szczecin ca in timpul vizitei la Bruxelles, saptamana trecuta, a stiut ca Comisia Europeana intentioneaza sa demareze articolul 7, deoarece nu a ascuns acest lucru.

"Am aratat partenerilor nostri din Franta, presedintelui Emmanuel Macron ca, la 15 ani dupa al II-lea razboi mondial, francezii au iesit dintr-un sistem totalitar-colaborationist foarte asemanator, care a fost guvernul de la Vichy. Premierul Michel Debre, in timpul presedintiei lui Charles de Gaulle, cand a revenit la putere in anul 1958 a realizat o reforma foarte asemanatoare, schimband profund structura Consiliului Superior al Magistraturii in asa fel, incat majoritatea acestui KRS nu o formau judecatorii. Si atentie: a creat de asemenea o camera disciplinara", a subliniat premierul. "Se poate spune ca am luat modelul bunelor exemple franceze", a adaugat.

Morawiecki a mentionat ca discutia cu presedintele Frantei a avut loc intre patru ochi, iar "presedintele Macron a zambit, deoarece a inteles foarte bine aceasta analogie istorica".

Articolul 7 al Tratatului Uniunii spune ca la propunerea justificata a unei treimi din statele membre, Parlamentul European sau CE, sau Consiliul UE, pot constata existenta unui risc grav de incalcare de catre tara membra a valorilor Uniunii. Decizia in aceasta problema, care este luata de tarile membre cu o majoritate de 4/5, nu este legata inca de sanctiuni, dar este un pas pe calea spre ele. (PAP)