In programul noului guvern austriac al carui premier este Sebastian Kurz, in varsta de 31 de ani, se regaseste un angajament al Vienei privind aderarea Turciei la Uniunea Europeana: Viena nu va permite acest lucru. De asemenea, in program se precizeaza ca vor fi cautati aliati pentru ca negocierile de aderare ale Turciei la UE sa fie suspendate. Inca o data Viena consfinteste spiritul lui Haider, scrie gazeta turca Vatan, citata de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acesta este si pulsul a numeroase alte capitale de prim rang ale Uniunii Europene in ultimii ani. Prin discursuri islamofobe si xenofobe politica fascista este larg acceptata in Europa. Aceasta situatie este, in mod clar, in contradictie cu valorile care fac Europa Europa, dar din pacate aceasta este realitatea. Si in acest climat, un grup de jurnalisti turci plecam astazi in Franta. La Paris, in cadrul "Intalnirilor societatilor civile Turcia-UE" vom participa la reuniunea cu tema "Viitorul nostru comun, Europa". In jurul unei mese vom impartasi opiniile noastre si colegilor nostri francezi.

"Viitorul nostru comun, Europa"... Aceasta este tema reuniunii. Dupa parerea mea este suficient sa spun doar: "Asa este pentru noi... Dar pentru voi, este intr-adevar Europa "viitorul nostru comun?" Doriti intr-adevar un viitor comun cu Turcia? Dar cu adevarat. In mod serios..."

Liderul OVP Sebastian Kurz a ajuns cel mai tanar premier al Austriei, la numai 31 de ani. Avand un trecut neonazist si facand campanie la alegerile din anii trecuti cu afise pe care scria "Viena nu va fi Istanbul" si "Republica in locul islamului", liderul FPO Heinz Christian Strache este vicepremier. In acordul pentru formarea coalitiei, document de 160 de pagini, au fost incluse si texte impotriva Turciei, scrie si Hurriyet.

In acordul de coalitie se prevede ca guvernul sa intreprinda demersuri pe langa celelalte state membre ale Uniunii Europene pentru a se pune capat negocierilor de aderare a Turciei. Partenerii de dreapta si extrema-dreapta propun incetarea negocierilor cu Turcia si in locul ideii de integrare, un proiect de "vecinatate Turcia-Europa". La propunerea formatiunii de extrema-dreapta FPO, functia de ministru de externe va fi preluata de independenta Karin Kneissl, citeaza Rador.