14 tari, printre care si Franta, au votat luni o rezolutie care condamna recunoasterea de catre americani a Ierusalimului drept capitala a Israelului. Washingtonul s-a opus cu veto si a denuntat o "insulta". Palestinienii au considerat "inacceptabil" acest veto, potrivit Rador care citeaza Le Figaro.

Statele Unite s-au opus prin veto unei rezolutii a ONU care condamna recunoasterea unilaterala de catre ele a Ierusalimului drept capitala a Israelului. Textul a fost totusi aprobat de ceilalti 14 membri ai Consiliului de Securitate, printre care cei mai apropiati aliati europeni ai Washingtonului, Londra si Parisul. Acest vot reprezinta un afront pentru americani, care se gasesc izolati. Votul unanim a 14 membri din 15 ai Consiliului de Securitate, printre care Rusia, China, Franta si Marea Britanie, a fost viu criticat de ambasadoarea americana la ONU, Nikki Haley.

"Este o insulta si un afront pe care nu il vom uita", a lansat diplomata, incruntata. Nikki Haley n-a precizat daca Statele Unite ar putea lua masuri de retorsiune impotriva tarilor care au votat textul, nici nu au accentuat vointa lor de a participa mai putin la finantarea ONU, unde sunt primii contributori. La finalul votului, palestinienii si-au anuntat vointa de a cere un alt vot in Adunarea Generala a ONU (193 de tari) si au considerat "inacceptabil" vetoul american care "ameninta stabilitatea comunitatii internationale prin lipsa de respect pe care o arata".

Ceva mai devreme, presedintele palestinian, Mahmud Abbas, declarase ca trebuie sa fii "nebun" sa lasi Washingtonul sa faca din nou pe mediatorul pacii in regiune. In schimb, vetoul american a fost salutat de Israel. "Multumim, dna ambasadoare Haley" si "presedinte Trump", "ati aprins o lumanare a adevarului", "ati imprastiat intunericul", a reactionat pe Twitter prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu.