Cetatenii cubanezi s-au prezentat duminica la urne pentru a-si desemna reprezentantii in Adunarea Nationala de la Havana, iar Fidel Castro se numara printre candidati, transmite BBC.

Exista un singur candidat pentru fiecare dintre cele 614 locuri in parlamentul cubanez, a carui prima sesiune ar urma sa se desfasoare la 24 februarie.

Adunarea Nationala va decide atunci daca "El lider maximo", care nu a mai fost vazut in public de un an si jumatate, va ramane presedinte. Fratele lui Fidel, Raul Castro, exercita in prezent atributiile de sef de stat in Cuba.

BBC precizeaza ca, in ciuda faptului ca nu a existat campanie electorala in republica caraibeana, sondajele de opinie estimeaza ca 90% dintre alegatori se vor prezenta la urne.

Alegerile pentru Adunarea Nationala reprezinta un eveniment electoral relativ neimportant in Cuba, insa reprezentantii Partidului Comunist au incurajat tinerii sa participe la scrutin.

De altfel, din cei 614 candidati, mai mult de trei sferturi s-au inscris in cursa electorala pentru prima data, majoritatea fiind sub 50 de ani.

Potrivit Constitutiei cubaneze, noul for legislativ va trebui sa se intruneasca in 45 de zile de la scrutin, pentru a alege presedintele tarii si noul Consiliu de Stat.

Raul Castro a declarat insa ca guvernul a ales ziua de 24 februarie pentru sedinta Adunarii Nationale deoarece in acea zi se aniverseaza proclamarea Constitutiei si inceputul razboiului de independenta din 1895.

Analistii sunt de parere ca doar dupa intrunirea forului legislativ se va sti aproape cu siguranta daca Fidel Castro va ramane presedinte al tarii sau se va retrage.