Intrarea partidului de extrema dreapta in noua coalitie de guvernare din Austria constituie o evolutie 'periculoasa', a declarat Inaltul Comisar pentru Drepturile Omului al ONU, Zeid Ra'ad Al Hussein, avertizand in privinta 'exploatarii fricii' in Europa, transmite AFP, citata de Agerpres.

Intr-un interviu acordat luni agentiei franceze, Inaltul Comisar a remarcat o 'erodare' generala la nivel mondial in ce priveste drepturile omului, denuntand 'extrema barbarie' in conflictele din Siria si Yemen si acuzand regimul din Myanmar ca a planificat reprimarea sangeroasa, asimilabila poate chiar unui 'genocid', a minoritatii musulmane rohingya.

Zeid Ra'ad Al Hussein si-a exprimat ingrijorarea legata de recentele evenimente din Austria, in opinia diplomatului iordanian, decizia noului cancelar austriac Sebastian Kurz de a se ralia unor pozitii de extrema dreapta, mai ales in ce priveste imigratia, pentru a castiga voturi, marcand 'o evolutie periculoasa (...) in viata politica din Europa'.

'Sunt tulburat de ceea ce s-a intamplat in Austria', a declarat Zeid, acuzandu-l pe noul cancelar ca a basculat 'spre extrema dreapta in problema imigratiei (...) spre a-si atrage voturi care pana acum se indreptau spre Partidul Libertatii, si a castiga postul de prim-ministru'.

Potrivit responsabilului ONU, Sebastian Kurz a dat dovada de un 'total oportunism' si constituie un exemplu periculos pentru alti politicieni din Europa.

Inaltul Comisar i-a criticat de asemenea cu severitate pe responsabilii politici europeni care ar fi tentati 'sa exploateze teama ca mijloc de a ajunge la putere'.

El a avertizat totodata in privinta 'unui soi de etno-nationalism' in Europa, care aduce aminte de perioada care a precedat Primul Razboi Mondial.