Saizeci si cinci de jurnalisti au fost ucisi in lume in 2017, dintre care cincizeci profesionisti, sapte "jurnalisti-cetateni" (bloggeri) si opt "colaboratori mass-media", potrivit bilantului anual publicat marti de Reporteri fara Frontiere (RSF), citat de agentia France Presse siAgerpres.

Acest bilant face din 2017 anul cel mai putin mortal in 14 ani pentru jurnalistii profesionisti, noteaza ONG-ul cu sediul la Paris. Iar acest lucru se datoreaza unei protectii mai bune a reporterilor, dar si faptului ca tarile periculoase "se golesc de jurnalisti".

Dintre cei 65 de jurnalisti (profesionisti si neprofesionisti) ucisi in cursul anului, 39 au fost asasinati cu buna stiinta si 26 au fost ucisi in timp ce isi exercitau profesia.

La fel ca anul trecut, Siria ramane cea mai mortala tara pentru reporteri cu 12 jurnalisti inregistrati ucisi, inaintea Mexicului (11), Afganistanului (9), Irakului (8) si Filipinelor (4).

Reporters sans Frontieres estimeaza ca mai putini jurnalisti au fost ucisi in lume in 2017 fata de anul trecut (79 ucisi in 2016, in scadere cu 18% in acest an) datorita "gradului mai mare de constientizare a necesitatii de a-i proteja mai bine pe jurnalisti si multiplicarii campaniilor in acest sens ale organizatiilor internationale si chiar ale mass-media", dar si faptului ca "tarile devenite foarte periculoase se golesc de jurnalistii lor".