Date fiind problemele Angelei Merkel, Macron preia rolul de lider al Uniunii si lanseaza o viziune a lumii diferita de cea americana. Donald Trump a fost convins ca nu trebuie sa se masoare cu nimeni. Si desigur, in niciun caz cu liderul de 39 ani al unei tari a carei economie este aproape de opt ori mai mica decat cea americana. Dar acestea tin deja de trecut, potrivit Rador care citeaza un editorial din Rzeczpospolita.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu este saptamana ca Trump sa nu discute la telefon cu presedintele nostru" - recunoaste pentru "Rz" unul din cei mai apropiati colaboratori ai lui Emmanuel Macron la Palatul Elysee. Un contact atat de apropiat cu Casa Alba nu are astazi niciun lider al lumii. Luptand pentru mentinerea in politica, Angela Merkel a intrat de la inceput in conflict cu miliardarul american. Partenerul privilegiat al Washingtonului in Europa nu mai este nici Teresa May, caci Brexit-ul ii ocupa tot timpul. Trump se apara in fata unor contacte mai apropiate cu Vladimir Putin: si fara ele ancheta in problema relatiilor lui cu Kremlinul poate duce la destituire.

Presedintele Chinei, Xi Jinping, a ajuns a fi rivalul principal al Americii, de care ar trebui mai curand sa se teama, decat sa i se confeseze. Ii ramane presedintele Frantei. "Acesta este un joc subtil. Macron a inteles ca nu poate intretine relatii eficiente cu liderii lumii fara o anumita doza de familiaritate. Nu vrea deci sa-l diabolizeze pe Trump. Dimpotriva - este fata de el deschis, discuta cu el. In acelasi timp insa, foloseste fiecare ocazie, pentru a ocupa locul lasat de Trump" - spune pentru Rzeczpospolita Alain Duhamel, in varsta de 77 ani, cel mai cunoscut publicist al Frantei, membru al Academiei Franceze.

Domeniile, in care Trump ii lasa lui Macron camp liber, sunt cu fiecare luna tot mai multe. Saptamana trecuta, presedintele francez a organizat la Paris summitul climatic, la care toate tarile lumii au confirmat angajarea lor in reducerea emisiei gazelor cu efect de sera, desi la 1 iunie America a iesit din acest acord. Pentru prima data in aceasta problema importanta Washingtonul s-a gasit deci in izolare, dar nu a impus lumii punctul sau de vedere. Mai mult: in jurul lui Macron au inceput sa se stranga politicieni de frunte si oameni de afaceri din Statele Unite, care asemeni lui Mike Bloomberg, Bill Gates si John Kerry nu impartasesc viziunea presedintelui lor. Acest mecanism trece insa mult dincolo de problema climei. Trump a atras de partea sa o parte din americani cu promisiunea ca globalizarea poate fi oprita. A anuntat ca va anula acordul de comert liber cu Asia si America de Nord, ca va rupe acordurile internationale in problema programului nuclear al Iranului si al statutului Ierusalimului si chiar va submina obligatiile de aliat in cadrul NATO. Intr-un cuvant, va avea grija numai de maretia Statelor Unite. Intr-o astfel de viziune nu se regasesc insa foarte multe tari ale lumii. Ele se simt mai aproape de ce propune presedintele Frantei.

"Macron porneste de la principiul ca globalizarea este ireversibila. De aceea trebuie sa ne adaptam ei, modernizand radical economia, dar si societatea Frantei. Aceasta este o viziune pe zece ani" - spune pentru "Rz" Laurent Bigorgne, directorul prestigiosului Institut Montaigne din Paris, care a elaborat o parte a programului electoral al presedintelui. Consilierul de la Palatul Elysee confirma: "Prin lozinca sa "America First" Trump ne-a lasat spatiu de actiune. Macron vrea o lume multipolara, bazata pe valorile inscrise in Carta Natiunilor Unite. De aceea s-a angajat in Orientul Apropiat, in problema Coreii, a Iranului. Doar cu cateva luni in urma, Franta era considerata bolnavul Europei. Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy, Francois Hollande - o suita de presedinti incapabili au raspandit in lume convingerea ca tara nu se poate reforma si ca este amenintata de faliment. Exista teama ca in mai acest an Franta va fi inundata de un val de populism, cum s-a intamplat mai inainte in America si Marea Britanie. Faptul ca nu s-a intamplat asa, nu este numai meritul lui Macron.

"La urne in cel mai mare numar participa in tara noastra persoanele in varsta, adica cei care nu au uitat anii ocupatiei. Pentru ei Frontul National a fost de nedigerat, iar Jean-Luc Melenchon s-a dovedit la stanga atat de radical, incat nu a putut atrage mai mult decat 1/5 din alegatori, in principal functionari", considera Bigorgne. Geniul lui Macron a constat in faptul ca nu doar a inteles, ca Trump si tabara Brexit, ca timpul partidelor politice traditionale, a establishment-ului, a trecut, dar a si propus un program pozitiv de schimbari.