Procesul secesionist din Catalonia a fost un "episod de lipsa de loialitate" fata de catalanii insisi, caci promotorii sai stiau ca nu este viabil, a declarat luni vicepresedintele guvernului conservator spaniol. "Procesul secesionist a fost cel mai rau episod de lipsa de loialitate din istoria democratiei noastre", a declarat in fata unei comisii senatoriale numarul doi din guvern, Soraya Saenz de Santamaria, potrivit Rador care citeaza Le Soir.

"Dar cea mai rea lipsa de loialitate s-a exercitat in detrimentul catalanilor care se pot simti independentisti in mod legitim", a adaugat ea. "Caci pe ei i-au facut sa creada ca ceea ce nu era decat o enorma reprezentare, un episod simbolic, un 'fake' din toate punctele de vedere, era aproape o realitate", a adaugat ea, inainte de a repeta: a fost "un proces fondat pe post-adevar".

Alianta Catalonia in comun-Podemos propune un "pact transversal si de reconciliere" intre fortele de stanga, scrie Le Monde. Partidul stangii radicale Podemos, care s-a pronuntat impotriva declaratiei de independenta a presedintelui demis Carles Puigdemont si a punerii sub tutela a regiunii de catre guvernul conservator al lui Mariano Rajoy, ar putea juca rolul de arbitru daca nicio tabara nu castiga evident. Cinci sondaje publicate de presa spaniola vineri, 15 decembrie, crediteaza totalitatea listelor separatiste - Junts per Catalunya (Impreuna pentru Catalonia), Stanga republicana (ERC) si Candidatura unita populara (CUP) - cu 63-69 de locuri in Parlamentul catalan unde majoritatea absoluta este de 68 de locuri, in vreme ce partidul de centru dreapta Ciudadanos, socialistii catalani (PSC) si conservatorii din Partidul Popular (PP), care se opun secesiunii, ar obtine in total 56-63 de locuri. Cu cei 10-11 alesi potentiali, Catalonia in comun-Podem, alianta formatiunii pe care o conduce primarul Barcelonei, Ada Colau, si Podemos, partidul lui Pablo Iglesias, ar vrea sa joace rolul de partid balama pentru a forma un "pact transversal si de reconciliere" intre fortele de stanga.