Corina Cretu: Peste 60% din investiţiile publice din România sunt create prin fonduri europene,

de Ionut Baias     HotNews.ro
Luni, 18 decembrie 2017, 23:06 Economie | EuROfonduri

Corina Cretu
Foto: Comisia Europeana
Peste 60% din investitiile publice din Romania sunt create prin fonduri europene, a declarat, luni, comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, in cadrul "Galei Fondurilor Structurale", potrivit Agerpres.

"In Romania, peste 60% din investitiile publice sunt create prin fonduri europene. Este datoria noastra sa ne luptam pentru aceasta politica de coeziune, care, in opinia mea, este cea mai vizibila in viata de zi cu zi a oamenilor. Daca ma invitati sa vorbesc despre rezultatele de pana acum, sigur, sunt multe lucruri negative, dar cred ca sunt si multe realizari. Aceste 129 de proiecte reprezinta doar o parte din succesele pe care le-am inregistrat. Asa cum spuneam, pentru Romania, politica de coeziune reprezinta un element decisiv pentru dezvoltarea tarii, se aloca peste 60% din bugetul local, disponibil pentru investitii publice, iar Romania s-a confruntat cu dificultati destul de mari in perioada 2007 - 2013. In politica de coeziune am beneficiat de inca trei ani, pentru ca exista aceasta regula, +3", a spus comisarul european.

Corina Cretu a apreciat ca politica de coeziune ar trebui sa ramana in continuare un sprijin pentru cetatenii europeni, pentru ca finantarea europeana este semnul unei solidaritati financiare.

Totodata, comisarul european a afirmat ca PIB-ul municipiului Bucuresti a depasit media statelor din Uniunea Europeana datorita fondurilor europene.

"Toti indicatorii arata cresterea economica. De pilda, suntem in Bucuresti, orasul care a depasit media Produsului Intern Brut al Europei, iar asta datorita fondurilor europene, care au intrat in capitala Romaniei. Ma bazez pe autoritatile romane sa inteleaga importanta acestor aspecte, sa accelereze accesul la banii europeni, dar sa si sprijine propunerile Comisiei pentru o politica de coeziune puternica", a adaugat Cretu.

Politica de coeziune (politica regionala) este una din cele mai importante si mai complexe politici ale Uniunii Europene, statut ce decurge din obiectivul de reducere a decalajelor economice, sociale si teritoriale intre diversele regiuni si state membre ale Uniunii Europene.

Obiectivele politicii regionale sunt realizate prin intermediul a trei fonduri: Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), Fondul de Coeziune (FC) si Fondul Social European (FSE). Acestea constituie, impreuna cu Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime (EMFF), Fondurile Europene Structurale si de Investitii.

Beneficiind de un buget de 351,8 miliarde euro - aproximativ o treime din bugetul UE, politica de coeziune reprezinta o componenta esentiala a Cadrului Financiar Multianual in actuala perioada de programare, constituind principalul instrument de investitii pentru atingerea obiectivelor Uniunii Europene.

Pentru actuala perioada de programare, Romaniei i-au fost alocate aproximativ 23 miliarde euro din fondurile politicii de coeziune (cu 10% mai mult fata de perioada 2007-2013).

In prezent, politica de coeziune 2014-2020 este in proces de implementare, prin intermediul programelor operationale.

Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

291 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri