Trei soldati ucraineni au fost ucisi de tiruri de mortiere intr-un nou acces de violente intre armata si separatistii pro-rusi din estul Ucrainei, au anuntat autoritatile din Kiev, citate de AFP.

Militarii au murit duminica, in apropiere de localitatea Zaitseve, la circa 50 de km de "capitala" separatista Donetsk, a precizat un purtator de cuvant al armatei, Oleksandr Motuzianyk.

Un alt semn al tensiunilor: Rusia a anuntat retragerea militarilor sai din Centrul de coordonare amplasat in zonele de lupta, si care aveau ca sarcina oficiala aplicarea acordurilor de pace.

"Ofiterii rusi care fac parte din centru (...) vor parasi teritoriul Ucrainei in 19 decembrie", a declarat luni diplomatia rusa, intr-un comunicat. "Partea ucraineana va trebui sa isi asume deplin posibilele consecinte", potrivit sursei citate.

Moscova a justificat aceasta retragere prin viitoarea schimbare a regulilor de intrare dintre Rusia si Ucraina. Incepand cu 1 ianuarie, este necesara prezentarea datelor personale, in special profesia si locul de munca, catre autoritatile ucrainene, "o masura inacceptabila pentru militarii rusi", sustine Moscova.

Ministerul ucrainean al Apararii a avertizat fata de un posibil "atac" separatist marti impotriva pozitiilor ucrainene.