Rusia poate lansa o lovitura nucleara preventiva impotriva inamicului, daca integritatea ei teritoriala si a aliatilor ei va fi pusa in pericol, declara seful Statului Major al armatei, Iuri Baluevski. Generalul subliniaza ca toti partenerii Rusiei trebuie sa inteleaga „foarte clar acest lucru”. intr-un interviu acordat unui post de televiziune, el a amintit de potentiala amenintare a razboiului, „care renaste astazi”.

„Nu intentionam sa atacam pe nimeni, dar consideram necesar ca partenerii nostri sa stie, ca nimeni sa nu se indoiasca de faptul ca pentru apararea suveranitati si a integritatii teritoriale a Rusiei si a aliatilor ei, vor fi folosite fortele armate”, a afirmat Baluevski, citat de cotidianul electronic Vzgliad.

El a adaugat ca „militarizarea excesiva a societatii grabeste, chiar si fara razboi, erodarea puternica a insasi existentei ei. Trebuie sa tinem minte lectiile istoriei”. In opinia sa, „trecerea Rusiei la noi relatii economice ridica in fata trupelor militare, a altor grupari si formatiuni armate, care fac parte din organizarea armata a statului, probleme dintre cele mai complexe – inclusiv cu caracter economic”.

Astazi, s-a explicat Baluevski, „pentru asigurarea securitatii militare se impune o corelare coerenta a progamelor de dezvoltare militara cu planificarea financiara de perspectiva, luand in calcul posibilitatile economice ale tarii”.