Sarbii au fost chemati duminica la urne in cadrul unui scrutin prezidential extrem de important pentru viitorul tarii lor, in conditiile in care provincia Kosovo urmeaza sa-si proclame in curand independenta, relateaza NewsIn. Cota de participare la alegeri ajunsese la ora 17.00 la 48%.

Urnele s-au deschis la ora locala 7.00 (8.00, ora Romaniei). Dintre cei noua candidati, doi sunt favoriti - presedintele in exercitiu, Boris Tadici, un reformator proeuropean, si ultranationalistul eurosceptic Tomislav Nikolici. Acestia sunt la egalitate in sondaje si probabil isi vor disputa al doilea tur de scrutin, la 3 februarie.

Uniunea Europeana doreste o victorie lui Tadici, care pare cel mai in masura sa opuna rezistenta unui previzibil puseu nationalist in Serbia dupa ce albanezii din Kosovo vor proclama independenta provinciei sarbe gestionate de ONU din 1999. Tadici, membru al Partidului Democrat (DS), la fel ca marea majoritatea a politicienilor sarbi, este contra independentei Kosovo, insa doreste sa accelereze integrarea tarii sale in Uniunea Europeana.

Nikolici, reprezentand Partidul Radical Sarb (SRS, ultranationalist), crede ca Serbia trebuie sa renunte la Europa, daca provincia Kosovo devine independenta. Rusofil, el este partizanul unei apropieri fata de Moscova, care sustine Belgradul in atitudinea sa de impotrivire fata de independenta Kosovo.

Rezultatele oficiale urmeaza sa fie anuntate joi.