O mare parte din mass-media de limba germana a relatat cu respect si emotie despre decesul regelui Mihai I, ca si despre funeraliile nationale care au avut loc sambata, 16 decembrie, cu larga participare populara si in prezenta catorva reprezentanti ai altor case regale europene.Iata insa ca tocmai in Elvetia, in tara in care Regele Mihai I s-a aflat timp de decenii in exil si unde el si-a gasit sfarsitul, grupul radio-TV Schweizer Radio und Fernsehen (SRF) provoaca o confuzie, publicand o fotografie a fostului rege Carol al II-lea, ca fiind a regelui Mihai.

Confuzia televiziunii elvetieneFoto: captura foto

Este vorba de fotografia lui Carol al II-lea (tatal regelui Mihai) imbracat in uniforma cu epoleti auriti si grade militare, subtitrata „Michael I. war zwei Mal Staatsoberhaupt von Rumänien“ (n.tr. „Mihai I a fost de doua ori conducatorul statului roman“). Sursa mentionata a fotografiei este SRF/ British Movietone.

https://www.srf.ch/news/international/tod-mit- 96-jahren- im-exil-

staatsbegraebnis-fuer- ehemaligen-koenig- michael-i

Confuzia ne apare cu atat mai reprobabila, cu cat relatia dintre Mihai si tatal sau pare sa nu fi

fost dintre cele mai armonioase, dupa cum relateaza recent si in detaliuAdevarul.ro.

Iar Historia.ro citeaza din „Memoriile” Elenei Lupescu, potrivit carora Mihai ar fi refuzat sa-l viziteze pe tatal sau, regele Carol al II-lea, aflat pe patul de moarte, in 4 aprilie 1953, la Estoril in Portugalia.https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/de-ce- nu-fost-regele-mihai- la-inmormantarea- tatalui-sau- carol-al- ii-lea

Articolul cu eroarea este publicat de Schweizer Radio und Fernsehen (SRF) online si in contextul sau se precizeaza: „In timpul razboiului, la inceput Mihai I s-a aliat cu Hitler. Mai tarziu, el a trecut de cealalta parte si a declarat razboi Reich-ului german“. Se mentioneaza venirea ulterioara a comunistilor la putere, abolirea monarhiei si plecarea in exil a regelui Mihai. „De atunci, el a trait mai ales in Elvetia. La inceput, vreme de decenii la Versoix, langa Genfersee, apoi la Aubonne“.

O relatare identica insoteste si videoclipul de peste un minut, al SRF. In prezentarea

televizata, imaginea fostului rege Carol al II-lea este insotita de textul „Fostul rege Mihai era

varul reginei britanice Elisabeta“. SRF este un concern media cu sediul la Zürich, in Elvetia, care a luat nastere in 2011 prin fuziunea Schweizer Radio DRF si Schweizer Fernsehen, devenind cel mai mare grup mediatic electronic al Elvetiei de limba germana, potrivitWikipedia.

British Movietone se prezinta drept „cea mai mare arhiva de actualitati din perioada 1895-

1986, trasa pe filme de 36 mm“ si arhivata peaparchive.com.