Organizatia Natiunilor Unite celebreaza, pe durata unui an intreg, sapte decenii de la adoptarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului - unul dintre cele mai importante acorduri internationale din lume - printr-o campanie de constientizare a drepturilor omului. Campania a inceput pe data de 10 decembrie, cand este marcata in intreaga lume Ziua internationala a drepturilor omului, si se va incheia pe 10 decembrie 2018, cu prilejul celei de-a 70-a aniversari a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. In cadrul campaniei, oamenii din intreaga lume sunt invitati sa inregistreze un clip video cu ei citind un articol din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, in limba pe care o vorbesc, si sa impartareasca acest clip cu oameni din intreaga lume, pe site-ul ONU.

Campanie ONU de constientizare a drepturilor omuluiFoto: ONU

Clipurile video pot fi incarcate pe site-ul ONU la adresa: https://www.un.org/en/udhr-video/

Declaratia Universala a Drepturilor Omului poate fi citita integral aici: http://www.anr.gov.ro/docs/legislatie/internationala/Declaratia_Universala_a_Drepturilor_Omului.pdf

"Declaratia Universala a Drepturilor Omului stabileste egalitatea si demnitatea fiecarei fiinte umane si stipuleaza faptul ca fiecare guvern are o datorie de baza in a da posibilitatea tuturor oamenilor sa se bucure de toate drepturile si libertatile lor inalienabile" - secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Declaratia Universala a Drepturilor Omului a fost adoptata de Adunarea Generala a Natiunilor Unite la data de 10 decembrie 1948.

Sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial a adus in atentia liderilor lumii si problematica respectarii drepturilor omului. Organizatia Natiunilor Unite, infiintata in cadrul conferintei de la San Francisco din 1945, a avut de la inceput printre atributii respectarea drepturilor omului, in paralel cu mentinerea securitatii si pacii la nivel international.

La 10 decembrie 1948, la Paris, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat Declaratia Universala a Drepturilor Omului, prin Rezolutia nr. 217 A (III). Declaratia stipuleaza ca toti oamenii s-au nascut cu drepturi egale si inalienabile, precum si cu libertati fundamentale.

In baza rezolutiei 423 (V) din 1950, Adunarea Generala a ONU a invitat toate statele si organizatiile interesate sa sarbatoreasca ziua de 10 decembrie drept "Ziua internationala a drepturilor omului". Adunarea Generala a ONU a facut apel catre toate statele membre ale ONU sa promoveze si sa asigure recunoasterea si respectarea efectiva a drepturilor si libertatilor omului.

Ulterior, Declaratia a fost completata cu Conventia privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasiala (1965), Conventia Internationala asupra Drepturilor Politice si Civile (1966), Conventia pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Impotriva Femeilor (1979), Conventia Impotriva Torturii (1984), Conventia Impotriva Apartheid-ului (1985) si Conventia Drepturilor Copilului (1989).