Conservatorul Sebastian Kurz si Partidul Libertatii (FPO) au anuntat vineri ca au ajuns la un acord de coalitie care ii deschide calea spre postul de cancelar tanarului lider crestin-democrat si care marcheaza revenirea extremei-drepte la guvernare, relateaza AFP si DPA.

"Am ajuns la un acord de guvernare pentru urmatorii cinci ani", a anuntat Kurz, care a vorbit alaturi de liderul FPO, Heinz-Christian Strache, la capatul unei ultime zile de negocieri, potrivitAgerpres. In varsta de doar 31 de ani, Sebastian Kurz ar urma sa devina cel mai tanar sef de guvern din Europa.

"Alegatorii ne-au dat un mandat clar de a tine cont de preocuparile lor, in special in materie de securitate", a spus Strache, care ar urma sa devina vicecancelar.

Investirea noului guvern de catre presedintele Alexander Van der Bellen este prevazuta pentru luni, dupa ratificarea oficiala, sambata, a pactului de coalitie de catre cele doua partide.

Negocierile au fost initiate dupa alegerile legislative anticipate de la 15 octombrie, castigate de partidul conservator OVP.

FPO a mai guvernat cu OVP in perioada 2000-2007. Intrarea extremei-drepte la putere a dus atunci la adoptarea timp de cateva luni a unor sanctiuni europene.

Printre obiectivele celor doi lideri politici se numara reducerea taxei pe venit si a birocratiei, intarirea democratiei directe si restrictionarea