Noi confruntari au avut loc intre palestinieni si fortele israeliene vineri, soldate cu patru morti si sute de raniti, in cursul unor manifestatii impotriva recunoasterii de catre Donald Trump a Ierusalimului drept capitala a Israelului, relateaza AFP.

In pofida faptului ca nu a declansat spitala de violenta temuta, decizia americana si violentele pe care le-a provocat au cauzat moartea a opt palestinieni, s-au soldat cu sute de raniti si au condus la zeci de arestari de cand a fost anuntata decizia, pe 6 decembrie, scrie news.ro.

Zeci de mii de persoane au manifestat vineri in Fasia Gaza, condusa de miscarea siita Hamas, iar alte mii la Ierusalim si in Cisiordania ocupata, la iesirea de la rugaciunea musulmana saptamanala, potrivit unor jurnalisti AFP aflati la fata locului.

O parte dintre ei au intrat apoi in contact cu militari si politisti israelieni, care au ripostat unor tiruri cu pietre ale unor tineri adesea mascati cu tiruri de gloante reale sau de cauciuc si cu gaze lacrimogene, la Ramallah, Betleem, Hebron, Qalandiya si in apropiere de Nablus, in Cisiordania.

In Fasia Gaza, sute de palestinieni au sfidat fortele israeliene la poalele barierei de beton si de metal care inchide ermetic frontiera.

Doi barbati - in varsta de 29 si 32 de ani, dintre care unul cu ambele picioare amputate - au fost ucisi de tiruri ale unor militari israelieni in acest teritoriu.

Peste 140 de persoane au fost ranite prin impuscare la Gaza, iar alte zeci in Cisiordania ocupata, au anuntat salvatori.

Hamas, care a indemnat la o "noua intifada" imediat dupa alocutiunea presedintelui american, a cerut ca vinerea sa devina o "zi a furiei".

Alti doi palestinieni au fost ucisi in Cisiordania si intr-o localitate de langa Ierusalim.

Unul dintre ei a injunghiat usor un politist israelian la iesirea din Ramallah, dupa care politistii au deschis focul.

In fotografii AFP pare ca purta un dispozitiv care semana unei centuri de explozivi, fara sa fie posibil sa se spuna daca era autentica sau nu.

La Ierusalim, unde 30.000 de credinciosi s-au rugat pe Esplanada Moscheilor, potrivit fundatiei care administreaza situl, politistii s-au imbrancit cu putere, in Orasul Vechi, cu zeci de persoane care au iesit de la rugaciune agitand steaguri palestiniene mari.

Alegerea presedintelui Donald Trump de a intoarce spatele catorav decenii de diplomatie americana si internationala continua, astfel, sa provoace proteste zilnic, mai mult sau mai putin violente.

Zeci de mii de musulmani au luat parte la manifestatii in intreaga lume incepand de saptamana trecuta.

In Iordania, mii de persoane au manifestat la apelul Fratilor Musulmani - din care provine Hamasul - in mai multe orase din regat, in semn de solidaritate cu "Intifada de la Ierusalim".

In fata Ambasadei Statelor Unite de la Amman, sute de persoane au reclamat inchiderea reprezentantei diplomatice si expulzarea ambasadorului, scandand "Fara ambasada sionista pe pamaant iordanian".

Insa protestul nu a luat proportiile din teritoriile palestiniene si lumea musulmana, in contextul in care comunitatea internationala se declara alarmata de o reactie in lant.

In ceea ce-i priveste pe palestinieni, recunoasterea Ierusalimului drept capitala a Israelului nu prejudiciaza doar rezultatul negocierilor al caror obiect este statutul Ierusalimului.

Ea neaga identitatea araba a Ierusalimului de Est - ocupat si anexat de Israel - si le submineaza aspiratia de a instala intr-o buna zi capitala viitorului stat in Ierusalimul de Est.

Israelul proclama intregul Ierusalim capitala sa "ondivizibila".

Un sondaj recent al respectatului centru palestinian de Cercetare Politica indica faptul ca 45% dintre palestinieni sunt in favoarea unei revolte populare in vederea solutionarii vechiului conflict cu Israelul.

In urma cu trei luni, 35% preconizau rezistenta armata. In opinia directorului institutului, Khalil Shikaki, "singura explicatie posibila" a acestei cresteri este decizia lui Trump.

GAZA VOLATILA

Acest lucru nu se traduce intr-o mobilizare masiva din cauza eficientei fortelor de securitate, a declarat Shikaki pentru AFP.

Dar si pentru ca "Hamasul este prea slab in Cisiordania, iar Fatah (partidul rival dominant in Cisiordania) nu vrea sa apice calea violentei", adauga el. "Acest lucru nu se va schimba curand".

Pentru palestinieni, recunoasterea Ierusalimului drept capitala Israelului "nu reprezinta o schimbare fundamentala a realitatii". Ierusalimul de Est este deja in totalitate sub controlul Israelului, spune el.

Experti avertizeaza insa cu privire la volatilitatea situatiei, mai ales in Gasia Gaza, de unde au fost lansate 12 obuze catre Israel in mai putin de zece zile si unde armata israeliana a efectuat atacuri aeriene asupra a aproximativ zece tinte, ca represalii.