Polonezul Kazimierz Piechowski, un prizonier care a reusit o evadare spectaculoasa din lagarul nazist Auschwitz, la volanul unei masini a SS, est a murit vineri, la varsta de 98 de ani, la Gdansk (nord), a anuntat Institutul pentru memoria nationala IPN, citat de AFP.

Prizonierul numarul 918, Piechowski a fost deportat in lagar in 1940, in cadrul primului transport de prizonieri politici polonezi. A evadat in 20 iunie 1942 impreuna cu alti trei prizonieri, printre care Stanislaw Jaster caruia Witold Pilecki, care s-a oferit voluntar pentru a fi inchis la Auschwitz, i-a incredintat raportul sau privind functionarea lagarului.

Raportul, primul document de acest gen atat de detaliat, a fost apoi transmis de Rezistenta poloneza Aliatilor din Londra, informandu-i despre atrocitatile comise in cel mai mare lagar de exterminare a evreilor de catre Germania nazista.

Prizonierii au reusit sa fure uniforme ale SS, pusti si o masina Steyr 220 decapotabila folosita de comandantul lagarului, Rudolf Hoss.

Evadat, Piechowski intra in Armata Interna (AK). Dupa razboi, a fost inchis ca multi alti membri ai rezistentei poloneze care aveau legaturi cu Londra si condamnat la 10 ani de inchisoare de puterea comunista.

In lagarul de la Auschwitz, instalat de Germania nazista in sudul Poloniei ocupate, peste 1,1 milioane de oameni, dintre care un milion erau evrei europeni, au pierit intre 1940 si 1945.