Social-democratii germani au aprobat vineri deschiderea discutiilor exploratorii cu conservatorii condusi de Angela Merkel in vederea formarii unui guvern, mentinand insa un ton foarte prudent, scrie AFP.

Martin SchulzFoto: AGERPRES

SPD a decis "sa contribuie la formarea unui guvern cat mai stabil posibil", a declarat seful partidului, Martin Schulz, intr-o conferinta de presa la Berlin, la capatul unei reuniuni a conducerii partidului.

Angela Merkel, iesita victorioasa, dar slabita, din alegerile parlamentare din 24 septembrie, nu are alta alegere decat o alianta cu SPD daca vrea o majoritate in camera deputatilor, dupa esecul consultarilor cu ecologistii si liberalii.

Schulz, care anuntase imediat dupa alegeri, unde a obtinut cel mai prost scor din istoria partidului, o cura de opozitie, s-a aratat foarte prudent in declaratii.

"Ramane de vazut daca discutiile vor conduce efectiv la formarea unui guvern", a avertizat el, subliniind ca o mare coalitie cu Angela Merkel nu este singura forma posibila de alianta.

Acesta a evocat si ideea sustinerii unui guvern minoritar al conservatorilor.

Fostul sef al Parlamentului European vrea sa obtina in negocieri avansuri in reformarea zonei euro, la fel ca si seful statului francez, Emmanuel Macron, care propune un buget comun si un ministru european al Finantelor.

Schulz pledeaza si pentru o asigurare universala in materie de securitate sociala si o relaxare a regulilor de regrupare familiala pentru refugiati. Doua propuneri refuzate pentru moment de conservatori.

La capatul unei prime runde de discutii, militantii SPD vor decide, in 14 ianuarie, daca partidele vor trece la o noua etapa, respectiv negocierile de coalitie. Daca totul merge bine, cea mai mare economie europeana ar putea avea un guvern la finalul primului trimestru.

Un refuz ar putea conduce la alegeri anticipate pe care nimeni nu le doreste si de care ar putea profita in special partidul de extrema dreapta Alternativa pentru Germania.