Cei 27 de lideri ai UE au dat unda verde vineri pentru trecerea la faza urmatoare a negocierilor Brexit cu Marea Britanie, deschizand astfel calea discutiilor legate de viitoarea relatie dintre cele doua parti, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Liderii UE, de acord pentru a trece la faza secunda a discutiilor asupra Brexit. Felicitari Theresa May", a anuntat pe Twitter presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Acestia au validat "progresele suficiente" realizate pe dosarele legate strict de divort. Respectiv, soarta cetatenilor expati, viitorul granitei dintre Irlanda si Irlanda de Nord si factura financiara.

Un inalt oficial european a explicat ca, dupa aceasta unda verde, un proiect de directive de negociere urmeaza sa fie propus de Comisia Europeana in 20 decembrie, pentru a putea incepe in ianuarie aceasta noua faza a discutiilor.

Primele discutii ar urma sa fie legate de o perioada de tranzitie care va urma datei efective a retragerii britanice, prevazuta in 29 martie 2018.

Negocierea cadrului unui viitor parteneriat comercial, pentru perioada urmatoare tranzitiei, nu va incepe insa inainte de primavara. Cei 27 vor adopta noi linii directoare in cadrul summitului din martie, se arata in textul adoptat vineri.

Uniunea Europeana va avea "contacte exploratorii" cu Londra in privinta legaturilor cu Regatul Unit dupa Brexit, prevazut la finalul lui martie 2019, a precizat Donald Tusk, care a reafirmat insa ca aceasta sarcina se anunta "dificila".

"In ceea ce priveste cadrul viitoarelor relatii, este acum timpul pentru pregatiri interne ale UE 27 si al contactelor exploratorii cu Marea Britanie pentru a aduce mai multa claritate asupra viziunii lor", a explicat Tusk, la finalul summitului european.