Trei ani de anchete pe teren intre Kobane, in Siria, si Bagdad, in Irak, 40.000 de piese adunate de pe linia frontului si analizate cu grija, zeci de contracte de cumparare si de export analizate amanuntit: raportul privind armele organizatiei Stat Islamic (SI) publicat joi, 14 decembrie, de ONG-ul Conflict Armament Research (CAR), este studiul cel mai complet facut pana astazi pe acest subiect, pe cat de complex, pe atat de exploziv, potrivit rador care citeaza Le Monde. "Cum au ajutat armele americane Statul Islamic "sa alimenteze "revolutia industriala a terorismului", titreaza si The Washington Post.

Studiul face lumina asupra filierelor de aprovizionare adesea intortocheate create de organizatia jihadista, via Turcia in special, pentru a-si constitui si intretine arsenalul. El demonstreaza ca dincolo de capturile facute din stocurile armatelor siriana si irakiana, SI a reusit sa obtina arme furnizate gruparilor rebele siriene de sustinatorii lor straini, in special Statele Unite si Arabia Saudita.

El arata, in sfarsit, ca aceste livrari au fost facute sistematic cu violarea acordurilor cu tarile in care au fost produse aceste arme - in principal state din Europa de Est - care cuprindeau o clauza de ne-reexportare. "Introducerea de material militar in conflictul sirian de parti straine (...) a permis indirect SI sa obtina cantitati substantiale de munitie anti-blindaj", afirma raportul. "Acest material include arme antitanc dotate cu sisteme de ghidare si diverse varietati de rachete cu incarcaturi tandem, destinate sa distruga blindajele moderne reactive.

Aceste echipamente continua sa reprezinte o amenintare semnificativa pentru toate trupele mobilizate impotriva fortelor Statului Islamic", continua autorii raportului.