Comisia Europeana a pregatit un plan impotriva stirilor false care va fi pus in practica in primele luni ale anului 2018. Parlamentul European a votat miercuri raportul anual privind politica externa in care cere statelor membre si UE ''sa contracareze stirile false si dezinformarea". Iar joi seara, subiectul se va afla si pe masa de lucru a liderilor Consiliului European. Proiectul va fi inserat intr-un cadru bine definit, la capitolul "relatiile cu Rusia.", potrivit nrador care citeaza La Stampa.

''In teorie nu este prevazuta o discutie lunga privind aceasta problema - explica un diplomat - insa cu sefii de stat si de guvern nu se poate prevedea niciodata ce se va intampla. Problema este foarte sensibila pentru mai multe guverne". Prilejul este raportul privind (ne)respectarea acordurilor de la Minsk de catre Rusia, un pas cerut de Italia care doreste ca Merkel si Macron sa spuna clar cum stau lucrurile in legatura cu situatia din Ucraina.

Constatand ca nu exista progrese, in saptamanile urmatoare se va da unda verde pentru reinnoirea sanctiunilor impotriva Moscovei. Din moment ce se vorbeste despre Kremlin, presedintia Consiliului European va profita de acest moment pentru a distribui un "document extrem de confidential", care, potrivit multor indiscretii, va contine un raport de informatii privind "amestecul Rusiei in Europa", in special in ceea ce priveste dezinformarea si amenintarile hibride.

Pare ca expertii ar fi facut deja un fel de analiza a situatiei din cele 28 de tari ale UE si pentru a contrasta mai bine problema, cer o mai mare colaborare intre serviciile secrete din tarile membre. La nivel politic, alarma a crescut mult in ultimii ani: de la votul privind Brexit, la alegerile din Franta si Germania, cu presupusul sprijin rusesc pentru partidele anti-UE, cum ar fi de exemplu Frontul National si AFD.

Acum, a sosit randul Italiei. Dar chiar daca chestiunea este una dintre cele mai importante din campania electorala, primul-ministru Gentiloni nu pare dispus sa insiste pentru a alimenta discutia la cina din seara asta, in timp cel altii ar putea s-o faca. Eventual cei din estul Europei, care denunta de mai multi ani acest tip de interferenta. In ultimul timp, pana si Spania este extrem de activa pe acest front.

Madridul suspecteaza ca rusii au raspandit flacarile revoltei catalane printr-o campanie de dezinformare menita sa destabilizeze tara. Iar in vederea alegerilor regionale la 21 decembrie, alerta este mare. Pana si Comisia Europeana a inceput sa se miste de ceva timp. Grupul operativ impotriva stirilor false va fi consolidat, iar in ultimele saptamani s-a decis ca suma alocata planului sa ajunga pana la 5 milioane de euro.

Intre timp a fost lansata o consultare publica online pe tema dezinformarii (ale carei rezultate vor fi difuzate in martie), in timp ce in ianuarie va fi constituit un "grup la nivel inalt", unde expertii vor face o imagine a situatiei, iar in primavara vor prezenta un raport privind stirile false.