Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a insistat joi ca nu exista nici un fel de prezenta a armatei ruse in estul Ucrainei, relateaza agentia DPA, citata de Agerpres.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

Gruparile militiei locale din estul Ucrainei sunt suficiente pentru gestionarea amenintarilor militare, a declarat Putin in cadrul conferintei sale de presa anuale.

Putin a avut anterior un rol de negociator in convorbirile de pace in numele gruparilor separatiste pro-ruse care luptau impotriva armatei ucrainene in doua regiuni ale Ucrainei, cele mai estice, de la granita cu Rusia.

Ucraina si puterile occidentale, inclusiv tari membre ale Uniunii Europene si Statele Unite ale Americii, au acuzat Moscova ca alimenteaza conflictul prin furnizarea de arme si trupe catre gruparile separatiste. Rusia a respins in mod repetat astfel de acuzatii.

Liderul de la Kremlin a afirmat ca nu se opune ideii privind desfasurarea de trupe internationale de mentinere a pacii in regiunile ravasite de razboi, daca exista un acord pentru aceasta intre guvernul de la Kiev si gruparile separatiste.

Aparent, ca o ramura de maslin intinsa Washingtonului, Putin a recunoscut SUA ca tara participanta cu drepturi depline in procesul de pace ucrainean, spunand ca "Statele Unite au fost si sunt in prezent foarte profund implicate in toate evenimentele care se intampla".

Totodata, Putin si-a exprimat sprijinul fata de implicarea SUA in procesul negocierilor de pace desfasurate sub egida europenilor in asa-numitul "format Normandia", ce include Ucraina, Rusia, Germania si Franta.