Italia a fost condamnata joi de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru ca a refuzat sa recunoasca sase cupluri de homosexuali casatoriti in strainatate, inainte de intrarea in vigoare, in 2016, a legii care recunoaste uniunile civile pentru cuplurile de acelasi sex, scrie AFP.

In decizia "Orlandi si altii c. Italia", la Curtea a condamnat Roman pentru incalcarea drepturilor reclamantilor, 11 italieni si un canadian.

Acestia au reclamat faptul ca nu li s-a recunoscut casatoria in Italia. Cele sase cupluri se casatorisera in strainatate inainte de intrarea in vigoare a legii care recunoaste casatoriile homosexuale, in mai 2016.

"Absenta oricarei recunoasteri a relatiei lor a antrenat cuplurile intr-un vid juridic", a subliniat Crutea.

Reamintind jurisprudenta europeana, Curtea a precizat ca "statele raman libere sa nu deschida casatoriile decat pentru cuplurile heterosexuale, dar cuplurile homosexuale au nevoie sa fie recunoscute legal si sa le fie protejata relatia".

"Nicio consideratie imperioasa de interes general nu a fost avansata pentru a justifica o situatie in care relatiile petentilor sunt golite de orice recunoastere si de orice protectie", a subliniat Curtea.

In prezent, 27 dintre cele 47 de state membre ale Consiliului Europei recunosc legal cuplurile de homosexuali prin casatorie, uniune civila sau parteneriat civil.

Curtea a cerut Romei sa plateasca despagubiri morale in valoare de 5.000 de euro pentru fiecare petent.

Decizia nu e definitiva.