Guvernul ungar, care se lupta de doi ani impotriva cotelor obligatorii de repartizare a migrantilor in cadrul UE, a salutat joi declaratiile presedintelui Consiliului European, polonezul Donald Tusk, care a afirmat ca aceasta masura este "ineficienta", scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intr-o nota dezvaluita miercuri, Tusk a spus ca dezbaterea dintre partenerii europeni pe marginea acestui subiect a fost "deosebit de conflictuala", a mobilizat o energie "disproportionata" iar masura s-a dovedit in final "ineficienta", in opinia sa.

"In sfarsit, un lider european serios, presedintele Consiliului European (...) a spus un adevar care era larg cunoscut. Cotele obligatorii de relocalizare sunt ineficiente si divid", a declarat joi seful diplomatiei ungare, Peter Szijjarto, citat intr-un comunicat.

"Imigratia ilegala trebuie stopata, nu organizata", a adaugat ministrul, potrivit caruia "cotele obligatorii de relocare sunt total impotriva bunului simt, dreptului european si securitatii continentului".

Pozitia lui Tusk a provocat o polemica in randul liderilor europeni, presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker anuntand ca o considera "inacceptabila" si de natura sa "afecteze unul dintre stalpii proiectului european: principiul solidaritatii".

Grecia, unul dintre principalii beneficiari ai acestor cote, adoptate cu majoritate calificata la momentul de varf al crizei migratorii din 2015, a calificat si ea declaratia lui Tusk drept "inoportuna".

Dosarul migratiei figureaza pe agenda summitului european de doua zile care incepe joi la Bruxelles, alaturi de Brexit si zona euro.