Bulgarii au norocul de a trai intr-o parte a planetei dezvoltata din punct de vedere economic, insa inca nu pot trece pragul si intra in grupul statelor cu cele mai mari venituri in lume, in care se afla toate celelalte state din UE, cu exceptia Bulgariei, Romaniei si Croatiei. Asta arata o privire globala asupra situatiei in lume, prezentata in raportul anual al ONU care contine totodata si prognozele pentru anul 2018, potrivit Rador care citeaza Mediapool.

Pe de o parte, Bulgaria se afla in cea mai inalta categorie economica a ONU - a statelor cu economie dezvoltata - o categorie care include in total 36 de state: toate statele din UE plus SUA, Canada, Australia, Noua Zeelanda, Japonia, Norvegia, Islanda si Elvetia.

Cel mai mare este grupul economiilor aflate in curs de dezvoltare - in total 124 de state, in special din Africa, Asia, America Latina si Caraibe, printre care si China. Alte 17 state sunt clasate ca economii aflate in tranzitie - in special statele balcanice din afara UE si fostele republici sovietice. Pe de alta parte, insa, Bulgaria inca nu poate intra in categoria celor mai bogate state, clasate in baza indicatorului "venit national brut" (VNB) pe cap de locuitor.

Acesta nu include in mod direct salariile si veniturile in bani ale cetatenilor, ci poate fi perceput ca un indicator al bunastarii generale din societatea respectiva. Bulgaria se afla in cea mai buna a doua categorie ca bogatie, dintr-un total de patru - a asa-numitor state cu venituri medii mai mari. In prezent, din acest grup fac parte 47 de state cu un VNB pe cap de locuitor cuprins intre 3.956 si 12.235 de dolari. Informatiile istorice de pe site-ul Bancii Mondiale, a caror metodica este folosita in raportul ONU, arata ca, in urma schimbarilor din Bulgaria, survenite in anul 1989, Bulgaria a fost multi ani in categoria statelor cu venituri medii spre mici, adica cu o economie mai saraca. Cresterea economica are loc in anul 2006, cand Bulgaria ajunge in categoria mai buna. De atunci pana acum, insa, nu poate face pasi inainte.

In Romania vecina, schimbarile au loc cu un an mai devreme, in 2005. In grupul celor mai bogate state, cu cel mai mare VNB pe cap de locuitor, se afla 50 de state. Acesta cuprinde cele mai multe state din UE, inclusiv Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Slovenia. In categoria a doua, care include si Bulgaria, intra doar inca doua state din UE - Croatia si Romania.

Statele care se prezinta cel mai slab sunt in categoria veniturilor mici, respectiv, cu un VNB pe cap de locuitor de sub 1005 dolari. In raportul sau, ONU prognozeaza o crestere ceva mai mica in Bulgaria, in anul 2017 si 2018, in comparatie cu prognozele guvernului - 3,6% pentru cei doi ani, in comparatie cu 4% cat astepta guvernul anul acesta si 3,9% - in anul 2018. Anul acesta, economia mondiala creste cu circa 3% - o accelerare semnificativa fata de anul trecut, arata AP.

Potrivit ONU, cresterea se datoreaza in principal evolutiei mai rapide a marilor economii dezvoltate, Asia de Est si de Sud ramanand "cele mai dinamice" zone in lume. In document se subliniaza ca, in comparatie cu anul 2016, cand cresterea a fost de 2,4%, indicatorul inregistreaza o accelerare in aproape doua treimi dintre statele lumii.