Ministrul israelian al Informatiilor a afirmat miercuri ca guvernul israelian l-a invitat pe printul mostenitor al Arabiei Saudite, Mohammed Bin Salman, sa efectueze o vizita in Israel, desi cele doua tari nu intretin relatii diplomatice, scrie AFP.

Printul saudit Mohammed bin Salman Al SaudFoto: kremlin.ru

Liderii israelieni repeta fara incetare in ultima perioada ca influenta in crestere a Iranului creeaza o noua convergenta de interese in regiune si lasa sa se inteleaga ca acest lucru ar putea conduce la o reconfigurare diplomatica, in conditiile in care doua doua tari arabe (Egiptul si Iordania) au recunoscut Israelul.

Yisrael Katz, care este si ministru al Transporturilor si membru al cabinetului restrans insarcinat cu chestiuni strategice, a evocat aceasta invitatie in cadrul unui interviu cu site-ul de stiri Elaph, fondat de un om de afaceri saudit din Marea Britanie, a precizat purtatorul sau de cuvant, Arye Shalicar.

Dar aceasta invitatie nu figureaza in versiunea online postata de Elaph. Purtatorul de cuvant nu a putut preciza de ce.

Insa, cand postul israelian de radio al Armatei a intrebat ministrul daca guvernul l-a invitat pe printul mostenitor, Katz a raspuns: "da, absolut".

"E vorba de o cerere, nu pot spune daca exista o coordonare pe acest subiect (cu sauditii) si evident ca asta nu se va produce maine", a precizat el.

"Cer Arabiei Saudite, tara cea mai bogata si cea mai influenta din lumea araba, sa preia initiativa si sa reprezinte palestinienii, care sunt prea slabiti si prea divizati", a adaugat el.

Recent, Netanyahu a evocat o apropiere de "tarile arabe moderate", fara a nominaliza insa, dar analistii cred ca este o referinta la Arabia Saudita si la monarhiile din Golf.

Tarile arabe nu au facut nicio declaratie legata de o eventuala apropiere de Israel.

In interviul pentru Elaph, Katz a avertiza de altfel Hezbollahul libanez, aliatul Iranului. Acesta a precizat ca daca miscarea siita va declansa un razboi impotriva Israelului, "intregul Liban va fi de aceasta data o tinta".

"Ceea ce s-a intamplat (in timpul razboiului din 2006) nu va fi decat un picnic fata de ce s-ar putea intampla", a spus acesta.