Cotidianul american USA Today a publicat miercuri un editorial foarte dur la adresa presedintelui Donald Trump, afirmand ca republicanul nu este nici macar demn sa curete toaletele in biblioteca prezidentiala a lui Barack Obama sau sa lustruiasca pantofii lui George W. Bush, scrie AFP.

Donald trump si Barack ObamaFoto: Wikimedia Commons

Singurul cotidian national din Statele Unite, afisand unul dintre cele mai mari tiraje din SUA, USA Today este de obicei cunoscut pentru abordarea generalista a subiectelor, cu un ton mult mai moderat. Editorialul a fost insa provocat de un tweet al lui Donald Trump care ataca o senatoare democrata.

Ziarul denunta in termeni duri aceasta postare, in care presedintele afirma, marti, ca senatoarea democrata Kirsten Gillibrand a venit recent sa se "roage pentru donatii in campanie", adaugand aceasta era "gata sa faca orice" pentru a obtine finantarea.

"Cu acest ultim tweet, in care insinueaza ca o senatoare americana ar putea schimba favoruri sexuale pentru donatii de campanie, presedintele Trump a demonstrat ca este inapt sa ocupe aceasta functie. A atinge limita de jos nu opreste un presedinte care reuseste mereu sa cada si mai jos", arata editorialul.

"Un presedinte care practic o numeste pe senatoarea Kirsten Gillibrand tarfa nu e demn nici macar sa curete toaletele bibliotecii prezidentiale a lui Obama sau sa lustruiasca pantofii lui George W. Bush", continua USA Today.

Cotidianul denunta si "declaratiile false sau inselatoare" ale lui Donald Trump - in ritmul de 5,5 pe zi, potrivit unei numaratori a Washington Post - precum si comentariile care alimenteaza diviziunile din societate.

"Nu e vorba de diferentele politice pe care le-am avut cu toti presedintii sau de deceptiile fata de unii dintre liderii nostri. Obama si Bush au esuat si ei in multe privinte. Si-au incalcat promisiunile si au spus minciuni, dar decenta fundamentala a fiecaruia dintre ei nu a fost pusa niciodata la indoiala", explica USA Today.

"Donald Trump, omul, in schimb, este deosebit de oribil", adauga ziarul, care critica o "conduita respingatoare".